A někteří zvažují, jestli se jim vůbec vyplatí provozovny otevírat.

„Červencové svátky vyšly obdobně i v předchozích letech a opravdu skoro nebylo koho obsluhovat. Takže letos jsme se rozhodli, že od středy 5. července budeme mít zavřeno až do neděle 9. července," uvedl provozovatel známé restaurace a pivnice U Rady v centru Ostravy Marián Bavlšík.

Jak dodal, personál bude mít čas na úklid restaurace, drobné úpravy a přípravu na další náročné týdny, kdy se konají hudební festivaly, včetně slavných Coloursů.

„Připravit musíme i speciální jídelníček, trochu jej zjednodušit a vymyslet tak, abychom hosty dokázali rychle obsluhovat," doplnil provozovatel Restaurace U Rady. V Restauraci Garage v centru Ostravy budou mít otevřeno i o svátcích, ale až od 16. hodiny. V pátek 7. července bude otevřeno už normálně.

Cukrárna Maria v Poštovní ulici zůstane zavřená nejen o svátečních dnech, ale až do konce týdne.

Ilustrační foto z povodně v Ostravě roku 1997
Dvacet let od povodní, které si vyžádaly dvacet životů a škody za 20 miliard

„V předchozích letech jsme měli otevřeno, ale lidí chodilo po městě minimálně. A zákazníky, to bychom mohli počítat na prstech jedné ruky," uvedla prodavačka v cukrárně.

Radegastovna na Masarykově náměstí bude mít otevřeno o svátcích i v následujících dnech. Kavárna Ostravanka pak bude mít zavřeno ve středu i čtvrtek, kdy jsou státní svátky.

„V pátek budeme mít otevřeno stejně jako v jiných pracovních dnech," upřesnila provozní Ostravanky Radka Paličková.

VELKÉ ŘETĚZCE OTEVŘOU I O SVÁTCÍCH

Prodejny Lidl budou ve dnech státních svátků otevřené, stejně tak i prodejny Kaufland, Albert či Globus. Obdobné platí i pro další prodejny velkých obchodních řetězců. Otevřou se i prodejny Billa. Mediální zástupkyně Billy Dita Vašíčková Deníku sdělila, že jedinou výjimkou bude prodejna v areálu ostravského OC Laso, která letos zůstane 5. i 6. července uzavřena.

Ve dnech státních svátků zůstane zavřené i už zmíněné OC Laso. Forum Nová Karolina naopak bude mít ve dnech státních svátků 5. a 6. července standardní otevírací dobu. Uvedl to marketingový manažer Tomáš Lučan.

Ilustrační foto
Novinky v ostravské MHD: sezonní tramvaj i zóna 78

Otevírat své stánky se, až na výjimky, nechystají ani stánkaři na Kuřím rynku. Prodejkyně ovoce a zeleniny ve stánku na Kuřím rynku uvedla, že o svátcích a ani v pátek 7. července prodávat nebude.

„Těch lidí bývá v centru města o červencových svátcích málo, to jsem vypozorovala už v předchozích letech. Takže letos otevírat nebudu," dodala prodejkyně.

ZATÍM S OTAZNÍKEM?

Majitel prodejny potravin v Heřmanicích Miroslav Dudek se o tom, jestli nechá o svátcích obchod otevřený, nebo ne, pořád rozhoduje.

„Je fakt, že hodně lidí svátků využije a odjede pryč. Tak si říkám, abych o těch svátcích místo výdělku neprodělal. Ještě se rozhodnu, přeptám se i zákazníků a uvidím," dodal Miroslav Dudek.

O kterých svátcích se prodávat může, o kterých ne
V loňském roce přijatý zákon stanoví, že obchody, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 metrů čtverečních, musejí zůstat uzavřeny 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak nesmějí mít otevřeno od 12 do 24 hodin.

Státní svátky Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. červenec) a Den upálení mistra Jana Husa (6. červenec) tak patří mezi ty, kdy velcí prodejci své obchody otevřít mohou.

Ohňostroj katalánské kultury, který se konal 1. července 2017 v Ostravě.
Katalánci zpestřili Festival v ulicích