Někteří voliči mohou hlasovat rovnou ve dvou volbách.

Obálky ale budou mít až tři do zastupitelstva města, zastupitelstva městského obvodu, ve kterém mají trvalé bydliště, a někteří z nich si mohou navíc zvolit i senátora který bude podle nich nejlépe hájit zájmy Moravskoslezského kraje v Senátu. Výběr kandidátů a stran je letos pestrý. Na kandidátních listinách do Senátu figuruje celkem jedenáct kandidátů.

V kině nebo hasičárně

Obálky s volebními lístky do zastupitelstva města, které jsou letos opatřeny červeným proužkem, obsahují jména celkem 971 kandidátů z osmnácti politických stran a hnutí.

Voliči se v nadcházejících dvou dnech mohou dostavit do volební místnosti podle toho, ve které části obvodu žijí.

Urny tak často bývají na radnicích, základních školách nebo v mateřinkách. V Ostravě se ale chodí volit i na kuriózní místa. Například v Polance nad Odrou se tradičně volí v prostorách místního kina, v Nové Bělé voliči docházejí do hasičárny a v centrálním obvodě zase do klubu Atlantik.

Jak volit?

Komunální volby jsou způsobem křížkování netypické. Politolog Tomáš Lebeda vysvětlil tři možnosti, kterými lidé mohou zaškrtávat jména na kandidátkách.

„Mohou hlasovat pro celou kandidátní listinu zaškrtnutím názvu strany, což je nejjednodušší. Dále mohou využít všechny své hlasy pro jednotlivé kandidáty, přičemž nesmí překročit počet členů zastupitelstva. V tom případě označí křížkem jména kandidátů napříč politickými stranami. Třetí variantou je kombinace obou těchto postupů," uvedl politolog Lebeda. Hlasy pro jednotlivé kandidáty jsou ve skutečnosti ale vždycky primárně hlasem pro danou politickou stranu.

„Pro kandidáta jde o jakousi obdobu preferenčního hlasu, i když komunální volby tento termín neznají. Na kandidátních listinách v menších obcích to funguje relativně efektivně, ve velkých městech s dlouhými listinami účinnost křížkování není příliš velká," uvedl vedoucí katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého.