Kukuřičné bludiště na pomezí Staré Bělé a Dubiny je jedním z pětadvaceti, která letos Kukuřičáci.cz na našem území prvním rokem postavili. Kukuřice v něm v těchto dnech dosahuje přibližně do výšky dvou metrů a podle potřeb zemědělce, který Kukuřičákům pole pronajal, ji bude nutné posekat druhý týden v září. Jeho provoz se tak zkrátí, původně totiž mělo být bludiště přístupné až do 30. září.

„Pro mě to byl průzkum, jestli je třeba mít bludiště ve městě, u města, nebo na venkově. Starou Bělou jsme si zvolili jako asi nejpřístupnější místo k Ostravě, byla to však úplně nejhorší možná volba. Mrzí mě to, ale je to nejhorší bludiště, jaké jsme kdy postavili,“ vypráví sklesle jednatel Kukuřičáků, který si nepřál uvést své jméno.

Koupaliště v Proskovicích - Kuňkaliště,  srpen 2017.
Kuňkaliště Proskovice je jedním z nejmenších koupališť v širším okolí Ostravy

Proč tolik pesimismu? Každé bludiště prý návštěvníci trochu ničí a posbírají kukuřici.

„Ale nikde jinde do něj lidé nechodí s mačetou, neosekají kus bludiště a po obsluze nehází kameny. V Ostravě už bludiště určitě nepostavíme,“ vysvětluje jednatel svůj postoj.

V příštím roce tak Ostrava ale ani například Karviná své bludiště už mít nebude. Celkem jich bude pouze 14 a v Moravskoslezském kraji zůstane pouze to opavské, které má momentálně sedmkrát vyšší návštěvnost než ostravské.

Zatímco labyrintem ve Staré Bělé projde denně asi 60 lidí, v případě Opavy je to až 400 zájemců. Každé z postavených bludišť je originální. Základní vstupné do něj stojí 85 korun, pro studenty 70 a pro děti a seniory 60 korun. Příští rok má být jejich počet zredukován, ale mají mít zcela jinou kvalitu. 

Ilustrační foto
Kuzma hlásí poslední volná místa. Máte zájem?