Tato rozšířená akreditace zahrnuje dvě nové kapitoly standardů JCI platných od 1. ledna 2013. Jde o kapitolu věnující se vzdělávání mediků a kapitolu zaměřenou na vědu a výzkum. Oficiální potvrzení toho, že uspěla, obdržela nemocnice společně s osvědčením v těchto dnech. Informoval o tom mluvčí FNO Tomáš Oborný.

„Říká se, že reakreditace je mnohem náročnější než akreditace. Tím víc mě těší, že i tento náročný úkol jsme úspěšně zvládli," uvedl ředitel nemocnice Svatopluk Němeček s tím, že standardy JCI mají přes 1800 skórovaných indikátorů kvality a FNO musela být připravena na kontrolu všech. I těch nejnovějších, zaměřených na vzdělávání mediků a vědu a výzkum, o které se auditoři zajímali velmi intenzivně.

„Právě rozšíření akreditace o kapitoly zaměřené na vzdělávání mediků a vědu a výzkum bylo nabíledni. Tímto krokem jsme se rozhodli podpořit Lékařskou fakultu Ostravské univerzity a potvrdit vysokou úroveň kvality vzdělávání na této fakultě zvláště v klinické sféře, která se zabývá především praktickou částí výuky," zdůraznil ředitel FNO a dodal, že úspěch nemocnice v části zaměřené na vědu a výzkum se pozitivně odrazí i při získávání studií v klinické sféře a ve zvýšení naší prestiže na mezinárodním poli vědy a výzkumu.

Fakultní nemocnice Ostrava je od roku 2010 první a doposud jediná fakultní nemocnice v České republice, která se stala držitelkou certifikátu prestižní mezinárodní akreditace JCI, což je v současné době nejvyšší možný standard ve světovém zdravotnictví.

Fakultní nemocnici Ostrava čeká další reakreditace JCI za tři roky. V současné době však probíhají v laboratořích nemocnice externí dozorové audity Českým institutem pro akreditaci. Už dnes pak čeká ostravskou fakultní nemocnici reakreditace Spojenou akreditační komisí (SAK) ve zkráceném jednodenním šetření. Ta se bude zabývat lékařskou, ošetřovatelskou i technickou sférou.