Cyklisté, bruslaři i kolemjdoucí mohou od dubna využívat recepci spojenou s informačním centrem a také veřejné toalety v nové loděnici u řeky Ostravice. Do měsíce by tam mohlo být také základní občerstvení.

Na víc ale prozatím nejsou peníze. Tvrdí to Josef Mlynář, první místopředseda vodáckého spolku Odra, který je provozovatelem objektu ve vlastnictví města Ostravy.

„Recepce je v období od dubna do května otevřena od 9 do 15 hodin, v období od června do září pak bude otevřena celodenně od 8 do 20 hodin," řekl Deníku Josef Mlynář.

Doplnil, že spolek teď dělá vše pro to, aby dovybavil slibovanou úschovnu kol.

„Dokud se kraj s městem nedomluví, kdo bude provoz loděnice financovat, tak my nemáme z čeho. Rádi bychom měli otevřeno pořád a lidem nabídli i zmiňované půjčování lodiček, ale nejsou peníze. Točíme se stále kolem peněz, budeme to rádi dělat jako spolek, ale nejsme schopni provoz a dovybavení zajistit vlastními náklady," doplnil první místopředseda vodáckého spolku.

Město však vodákům na provoz loděnice už přispělo a tvrdí, že o další dotace požádali.

„Spolek Odra obdržel v roce 2015 účelovou neinvestiční dotaci na projekt Start loděnice na Ostravici ve výši 80 tisíc korun. Na rok 2016 ale nepodal do výběrového řízení na poskytnutí dotace žádnou žádost. Financování provozu je čistě záležitostí vodáckého spolku," uvedla pro Deník tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Podle jejích slov byl pronájem řádně vysoutěžen i s podmínkami provozu, které je vodácký spolek povinen plnit bez nároku na dotace ze strany města," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Smlouva na pronájem je podle ní uzavřena do 31. prosince roku 2025. Vodácky spolek za něj zaplatí ročně částku ve výši 61 712 korun. V přepočtu na měsíc je to 5 143 korun.

Deník se proto rozhodl oslovit také zmíněný Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

„O tomto projektu nemám žádné informace. Kraj financuje sportovní oddíly, především tedy mládež, protože ministerstvo bylo ke sportu dosti skoupé, ale co se týká loděnice o žádné žádosti nevím," uvedla jen v krátkosti resortní náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Kolem rozšiřování programové nabídky loděnice se tak stále točí otazníky. Aktuální program už ale lidé mohou najít na internetových stránkách www.lodenicepodhradem.cz.