V reakci na výzvu ministryně školství odsouhlasil Senát Pedagogické fakulty OU mimořádné přijetí studentů soukromé Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) v Praze.

Kvůli ztrátě akreditace u dvou studnijních oborů na UJAK vyhlásil děkan Pedagogické fakulty OU výjimečné přijímací řízení pro rok 2015/2016. „To rozhodnutí bylo víceméně vstřícné. Rektoři vysokých škol o tomto kroku jednali už začátkem října na konferenci v Českých Budějovicích a dále se o tomto tématu diskutovalo na Asociaci děkanů pedagogických fakult. Zjistili jsme, že jsme schopni přijmout 40 studentů," řekl děkan Pedagogické fakulty OU Tomáš Jarmara.

Studenti UJAK, kteří do 30. listopadu podají přihlášku ke studiu magisterského studijního oboru Učitelství pro 1. stupeň základní školy a navazujícího magisterského studijního oboru Speciální pedagogika (oba v kombinované formě studia) a u přijímacího řízení uspějí, tak budou mít šanci řádně dostudovat.

Čtyřicet studentů, které se chystá Ostravská univerzita přijmout, je téměř minimum. Zrušení akreditace UJAK způsobilo, že přibližně 700 studujících hledá možnosti dostudovat na veřejných vysokých školách. „Pomoc nabídly v podstatě všechny pedagogické fakulty. Nejvíce studentů příjme Brno a Olomouc. My jsme od paní ministryně dostali příslib, že pokud studenty soukromé univerzity přijmeme, zaplatí nám je," popsal děkan Pedagogické fakulty OU Tomáš Jarmara.

To, že má UJAK problémy s akreditací, se v akademických kruzích vědělo. Rázné rozhodnutí Akreditační komise o ukončení akreditace oboru Speciální pedagogika však některé pedagogy překvapilo. „Jsme rádi, že Ostravská univerzita se může odpovědně podílet na řešení problémů studentů, kteří se do této komplikované situace nedostali vlastní vinou," sdělil k celé situaci rektor OU Jan Lata. Ve většině případů se jedná o učitele s praxí, kterým chybí potřebná kvalifikace.