„Návštěvníci se mohou těšit na více zvířat i jeden zcela nový druh," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Safari se rozkládá na ploše okolo šesti hektarů. Trasa vede přes tři výběhy. Začíná Afrikou, to znamená výběhem žiraf Rothschildových a antilop losích. Dále pokračuje přes Persii výběh s divokými osly onagery a daňky mezopotamskými až do Indie s axisy indickými, antilopami jeleními, nilgau pestrými a jeleny barasinga.

„Největším z výběhů je Indie, kde se během jarních měsíců postupně zabydlel dvojnásobný počet zvířat. Zatímco v loňském roce zde bylo okolo dvaceti zvířat, v letošním roce vzrostl jejich počet na bezmála pět desítek. Nejvíce se navýšila stáda antilop jeleních a axisů indických," uvedla Kalousková s tím, že v této části safari také uvidí návštěvníci i zcela nový druh. Jednoho samce a čtyři samice jelena barasinga.

„Jelen barasinga, jehož jméno pochází z hindštiny a znamená dvanácterák, je jedním z nejvzácnějších indických jelenů. Posledních pět tisíc jedinců žije na podmáčených loukách záplavových savan několika rezervací Indie a Nepálu. Kdysi žil i v Pákistánu a Bangladéši, zde však byl vyhuben. Na rozdíl od většiny jiných jelenů, kteří konzumují i keře a listí, se barasinga živí výhradně trávou. Nápadně velké uši slouží k ochlazování," popsala Kalousková s tím, že tento druh jelena je vzácný nejen v původní domovině, ale i v zoologických zahradách. V naší republice je k vidění právě jen v ostravské zoo.

Návštěvníci si mohou safari projet každý den v době od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf.

Zoo: do skleníků s odborným komentářem

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady mají od soboty opět možnost nahlédnout do botanického zázemí. Komentované prohlídky budou probíhat každou sobotu a neděli od června až do konce září.

„Zájemci budou moci nahlédnout do míst, kam běžně nemají návštěvníci přístup. Moderní skleníkový komplex s bohatou kolekcí tropických a subtropických rostlin byl součástí rozsáhlého projektu Botanizace zoo, a přímo tak navázal na vybudování Botanického parku, který byl pro návštěvníky otevřen v roce 2007," uvedla mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Na ploše téměř tisíc čtverečních metrů mohou lidé obdivovat tropické a subtropické užitkové rostliny, dále orchideje, palmy a další exotické rostliny.

Na citrusech jsou nyní například k vidění květy, které velmi intenzivně voní, zároveň i s dozrávajícími plody. Skleníky slouží mimo jiné také k pěstování rostlin určených k výsadbě záhonů podél návštěvnických tras i pro doplnění expozic zvířat.

Prohlídky se budou konat od června do září každou sobotu a neděli, během dne vždy celkem třikrát v 11, 13 a 15 hodin. Jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo.

Z důvodu omezené kapacity je však nutná rezervace předem na telefonu 596 241 269. Sraz zájemců je u výběhu plameňáků, kde si skupinu vyzvedne průvodce.