Na doporučení byla začátkem dubna do Ostravy dovezena tříletá samice z francouzské Zoo Maubeuge. Měla by být nadějí na pokračování ostravského chovu těchto šelem.

Jedná se o nejdelší nepřetržitý chov levhartů cejlonských na světě mimo Srí Lanku, který trvá už od roku 1977. Poslední mláďata se zde však narodila před devíti lety. „Samice se zatím zabydluje v Pavilonu indických zvířat. Jakmile u ní nastane říje, přistoupí chovatelé ke spojení se s chovným samcem,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Rododendron
Kvetoucí pěnišníky probarvily ostravskou zoo

Nový chovná zvířata servalů

Pár servalů se nikdy nerozmnožil, proto se zoo rozhodla pro pořízení nových chovných zvířat. „K roční samičce, kterou jsme získali ze Zoo Olomouc již na konci ledna 2017, jsme začátkem dubna přivezli stejně starého samečka z německého Tierparku Aachen. Mladá zvířata zprvu pobývala odděleně v samostatných výbězích, kde měla možnost vzájemného kontaktu přes bariéru. Po měsíci byla spojena a nyní už pobývají společně ve výběhu v expozici malých kočkovitých šelem. Původní pár byl z Ostravy převezen do Zoo Schmiding v Rakousku,“ vysvětlila mluvčí.

Kočka slaništní

„K mladému samci jihoamerické kočky, který se narodil v roce 2014 původnímu ostravskému páru, byla na doporučení koordinátora dovezena dvouletá samička z Opel Zoo Kronberg v Německu, aby pokračovali v dalším chovu,“ popsala mluvčí. Na rozdíl od servalů byl původní pár těchto koček úspěšnými rodiči a odchovali patnáct mláďat. Mladý sameček je jejich posledním potomkem. Chovná samice uhynula, jednadvacetiletý samec stále žije a pobývá v chovatelském zázemí. „Věříme, že nový pár také brzy přivede na svět své první potomky,“ shrnula Šárka Nováková.

Rys karpatský

Chovný pár rysů karpatských je ve výběhu opět sám bez mláďat. V polovině dubna byla odvezena téměř roční mláďata. Dvě samičky tohoto zástupce naší ohrožené fauny našly nový domov ve švýcarské Zoo du Bois du Petit-Château a sameček v italské Parco Zoo Falconara. Jednalo se o první úspěšný odchov mláďat nově sestaveného páru. V zoo věří, že další budou následovat…

Samice tygra ussurijského, tygřice Maja opustila Ostravu. Snímek ze středečního převozu do Zoologické zahrady v Praze.
OBRAZEM: Tygřice Maja opustila Ostravu a odjela do Prahy