Ve společném prohlášení to uvádějí hnutí Greenpeace, Kořeny a Arnika, které ústecký krajský úřad při rozhodování o změně integrovaného povolení v režimu nepodstatné změny vyloučil v roce 2011 z účasti ve správním řízení. Změnu schválil a posvětilo ji i ministerstvo životního prostředí. Hnutí se poté obrátila na soud.

Společné žalobě Greenpeace, Kořenů a Arniky na ministerstvo kvůli nezákonnému postupu při udělení změny vyhověl v dubnu svým rozsudkem Krajský soud v Ústí nad Labem. Ministerstvo se proti rozsudku ústeckého soudu odvolalo, ale nejvyšší správní soud nyní jeho kasační stížnost zamítl.

„Rozhodnutí soudů sice přišlo pozdě, ale ve vztahu k likvidaci zbytku ostravských kalů je nadmíru aktuální. K rychlému schválení skládkovat kaly u Litvínova a pálit je v čížkovické cementárně došlo na politickou objednávku. Rozhodně si tak nepředstavujeme objektivní postup úřadů a péči o životní prostředí a zdraví obyvatel severních Čech. Část kalů deklarovaná jako palivo skončila také v sousedním Polsku. Opět nezákonně," řekl Jindřich Petrlík z Arniky.

„Informaci o rozhodnutí soudu máme už od 8. prosince. Zřejmě nás čeká nové projednání této záležitosti," reagoval včera vedoucí tiskového odboru krajského úřadu Ústeckého kraje Zdeněk Rytíř. „Průběžně na skládce provádíme měření a kontrolujeme, jestli jsou všechny kaly uloženy správně. Všechna měření zatím vycházejí v pořádku," dodal.

Vedení litvínovské skládky Celio se chce vyjádřit až po jednání se zástupci MŽP, které se uskuteční v Litvínově.