To už deset let patří k opravdovým oázám ostravské kultury. Velkou zásluhu na tom má jeho bývalá ředitelka Jarmila Kučerová, která odešla nedávno do důchodu.

UDRŽET KVALITU

Vysokou uměleckou úroveň v tomto směru by chtěl udržet nový vedoucí ostravského Minikina Zdeněk Pavlíček. „V kultuře se pohybuji už tři desítky let. Většinou jako herec, tedy i jako loutkoherec, občas coby režisér. Ale film se stal v poslední době pro mě opravdovou výzvou. Chtěl bych pokračovat v osvědčené dramaturgii, kterou zde přinesla právě Jarmila Kučerová,“ uvedl Zdeněk Pavlíček, který má i další smělé plány.

„Vedle toho bych chtěl dát i prostor začínající filmařům, kteří mohou díky přehlídce Film Sprouts, kterou jsme poprvé u nás vyzkoušeli, předložit své první pokusy odborné porotě. Premiérově v této soutěži vyhrál Marek David se čtyřicetiminutovým snímkem Babi, v němž se představila ostravská herečka Marie Viková, emeritní členka Divadla Petra Bezruče. Hodlám také už na podzim letošního roku rozšířit nabídku programu filmového klubu,“ řekl Zdeněk Pavlíček.

DOPROVODNÉ POŘADY

Nový šéf Minikina hledá také možnosti, jak rozšířit program kina o doprovodné pořady.

„Vím, že v komorním prostředí pro sedmdesát lidí nelze dělat zázraky, ale přesto se domnívám, že by k nám mohli chodit lidi, kteří mají společné zájmy. Velký zájem projevila veřejnost třeba o výstavu a dokumenty z exotických zemí Radima Kolibíka, který měl u nás výstavu a do konce roku představí ještě své snímky z cest,“ uvedl Zdeněk Pavlíček.

Jak nám sdělil, nikdy nepracoval přímo v kině, doposud dělal převážně divadlo pro děti, ale také kulturní projekty v Opavě, ale i jinde, a Minikino v Ostravě je pro něho skutečná výzva. Těší se na práci v něm a samozřejmě hlavně na jeho návštěvníky, kterým by chtěl připravit atraktivní program.

Nepřecvičujte leváka, můžete tím napáchat více škody než užitku.
Máte doma leváka? Rozhodně ho nepřeučujte!