Moravskoslezská metropole se v sobotu zahalí do velkého smutku. Čeká ji poslední rozloučení s Věrou Špinarovou, zpěvačkou s jedinečným hlasem, kterou mnozí Ostravané, ale zdaleka nejenom oni, přímo zbožňovali.

Odešla do hudebního nebe 26. března ve věku pětašedesáti let.

Na ostravském Masarykově náměstí, ale i kousek opodál před barem Waldemar, kam zpěvačka občas ráda zašla, nebo před jejím domem ve Fulneku-Pohořílkách vznikla pietní místa. Stále na nich přibývají květiny, věnce či dokonce vzkazy jako poslední rozloučení s milovanou interpretkou.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrava smutní. Fanoušci Věry Špinarové se v úterý sešli v centru města

Poslední rozloučení, na které se chystá podle informací Deníku obrovské množství lidí, se uskuteční ve velké obřadní síni krematoria ve Slezské Ostravě.

Poslední rozloučení s Věrou Špinarovou se uskuteční v sobotu 1. dubna ve velké obřadní síni krematoria na ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě.

Obřad zde chystají pro veřejnost, a to v době od 9 do 12 hodin.

Pak se uskuteční soukromé rozloučení v kruhu rodiny a přátel. Zpěvaččiny ostatky budou po obřadu zpopelněny.

„Čas od 9 do 12 hodin je určen především fanouškům a fanynkám mojí maminky, známým, přátelům, ale i celé široké veřejnosti. Poté se krematorium s rakví uzavře a od 14 hodin se s ní rozloučíme pouze v rodinném kruhu. Na pohřbu se v hlavní roli objeví hudba, to znamená písničky, které měla ráda a pravidelně je poslouchala, takže rozhodně mezi nimi nebudou chybět například Aretha Franklin či Janis Joplin," uvedl pro Deník Adam Pavlík, syn Věry Špinarové.

OSOBNOSTI NA POHŘBU

Jak Deník zjistil, mezi smutečními hosty nebude chybět řada známých osobností. Patří k nim i legendární zpěvačka Marie Rottrová, která s Věrou Špinarovou účinkovala v desítkách zábavných pořadů nejenom v ostravské televizi či rozhlase. „Jdu zrovna od lékaře, jsem plná emocí, nezlobte se, teď nemohu," sdělila nám na otázku, jak prožívá náhlé úmrtí známé zpěvačky.

Na poslední rozloučení s Věrou Špinarovou se chystá i Boris Urbánek, známý ostravský hudební skladatel a klavírista. „Bude to pro mě hodně bolestné. Věrka byla originální bytost nejenom jako umělkyně, ale také jako žena. Ještě jsem se nevzpamatoval z její smrti. Vždyť jsem pro ni napsal několik nových písniček pro nové připravované cédéčko a přišla ona šokující zpráva. Je to hrozné," smutně konstatoval Boris Urbánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náměstek Štěpánek se rozhodl pro rezignaci

PIETA NA KANÁRSKÝCH OSTROVECH

„Je mi moc líto, že na Věrčině pohřbu nebudu, bohužel se vracím do Ostravy 5. dubna, ale tady na Kanárských ostrovech, kde jsem s manželkou u syna, jsme už zapálili svíčky a vytvořili malé pietní místo," svěřil se Deníku její kamarád, zpěvák Petr Němec, který s Věrou Špinarovou vystupoval několik let ve stejné kapele.

MÍSTO POSLEDNÍHO SPOČINUTÍ

Podle slov Adama Pavlíka není zatím jisté, kam bude urna s popelem zpěvačky uložena.

„Přišlo to všechno tak náhle. Musíme se poradit s babičkou. Máme několik možností. Možná maminka spočine vedle svého bratra na hřbitově u Ostravy anebo vedle svého otce, který má hrob mimo Ostravsko. Třetí možnost vidím v tom, že by mamka měla vlastní pomníček," dodal Adam Pavlík

V OKOLÍ HŘBITOVA BUDOU STRÁŽNÍCI

V souvislosti s pohřbem Věry Špinarové připravují strážníci ve spolupráci s Policií České republiky opatření v okolí hřbitova ve Slezské Ostravě.

„Posílíme výkon služby, a to nejen se zaměřením na veřejný pořádek, ale také dopravní situaci," uvedl tiskový mluvčí ostravských strážníků Michal Maršo s tím, že v této chvíli nelze odhadnout, kolik lidí se přijde se zpěvačkou rozloučit. „Budeme reagovat na aktuální situaci," řekl Michal Maršo.

DPO NAVÝŠÍ KAPACITU TROLEJBUSŮ

V souvislosti s očekávaným zájmem veřejnosti na posledním rozloučení s Věrou Špinarovou navýší Dopravní podnik Ostrava kapacitu na trolejbusových linkách číslo 101 a 107.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

Smrt Věry Špinarové zasáhla celé Česko