Město se tak zapojilo do celosvětové akce Hodina Země, kterou pořádá největší světěová organizace na ochranu přírody World Wildlife Fund. Poprvé se uskutečnila v Austrálii v roce 2007, o rok později již měla celosvětovou účast. Má spojit a motivovat k pozitivní změně všechny, kdo berou své závazky vůči životnímu prostředí vážně. Kampaně se celosvětově účastní miliony lidí. U nás se loni zapojilo na 130 obcí, přes šedesát firem a tisíce jednotlivců.

„Hotel Imperial bude minimalizovat spotřebu elektrické energie na jednu hodinu. Dojde ke ztlumení večerního osvětlení hotelu včetně loga na střeše a dále světel v hotelové recepci a restaurantu Legend. Na tuto skutečnost budou hoteloví hosté upozorněni krátkým sdělením v prostorách hotelu," vysvětlil ředitel hotelu Michael Seifert.

Jak doplnil, společnost Mamaison už druhým rokem postupně zavádí ve všech svých hotelech Go Green program, kterým výrazně přispívá k ochraně životního prostředí. Kromě šetření energií, minimalizaci odpadu nebo snižování spotřeby vody se také snaží o výchovu a zapojení samotných hostů. „Od května budou hoteloví hosté na pokojích informováni o tom, jak se sami mohou do tohoto programu zapojit," doplnil Seifert.

Také věž Nové radnice se na hodinu ponoří do tmy. Radní města rovněž vyzvali městské podniky a organizace, aby tuto akci podpořily také.

Výrazně utlumí spotřebu energie také společnost Tieto ve své výškové administrativní budově na křižovatce ulic 28. října a Vítkovická. „Přestože naše společnost funguje v nonstop režimu, zhasneme v sobotu na hodinu veškeré nezbytné osvětlení, a to uvnitř i vně budovy," říká Petr Lukasík, generální ředitel společnosti Tieto Czech. Jak doplnil, komplex Tieto Towers, ve kterém firma sídlí, navíc disponuje moderními prvky pro snížení energetické zátěže. K těm patří například vnější rolety, jež eliminují nutnost použití umělého osvětlení během pracovního dne, či střešní kolektory, které filtrují dešťovou vodu pro zavlažování zeleně v okolí budovy.