Přednádraží v Přívoze je totiž dnes místo, jehož vzhled není nepodobný válečné či spíš poválečné zóně. Budovy s dírami místo střech a oken, zřícené stropy a podlahy. Těžko uvěřit, že to nemají na svědomí lidé svrhávající bomby, nýbrž lidé s „odlišnými" sociálními návyky.

Považujete lokalitu Přednádraží v Přívoze za ostudu Ostravy? Hlasovat můžete této stránce na konci článku.

STARÉ ČASY

„Přednádraží už neexistuje! Prostě je pryč…" tvrdí Bohumír Rybář, jenž většinu z osmašedesáti let svého života strávil právě ve čtvrti Přívoz. Vzpomíná na doby, kdy v této lokalitě v domech s velkými byty žili především zaměstnanci drah vydělávající podle něj „velké peníze jako havíři".

Čtěte také: Ostudná Hlubina aneb Uvnitř shromaždiště „nejslabších článků" Ostravy

Přednádraží je nyní z východní i jižní strany ohraničeno velkou zdí, za níž jsou železniční opravárenské provozy a části obytné zóny v Božkově ulici. Na západní straně stojí násep dálničního přivaděče, ze kterého se ostatně nabízí „nádherný" výhled dolů na vybydlené a zpustlé místo.

„Nepovolaným vstup zakázán! Vstup na vlastní nebezpečí! Pozor, nebezpečí pádu předmětů!" Cedule s těmito varovnými nápisy zde vyvěsili na každý dům. Dovnitř se nicméně odváží jen sebevrah či zoufalec. Co šlo ukrást, bylo ukradeno. Zůstalo pár okenic, s nimiž si pohrává vítr.

NEPOŘÁDEK

Relativně čerstvými stopami lidské činnosti jsou (nezpeněžitelné) součásti spotřební elektroniky, ohniště se zbytky plastové izolace kabelů a zabalená hromada dřeva čekající zřejmě na odvoz. Vjet přímo do ulice Přednádraží se ale nedá, ze dvou stran tomu brání betonové panely.

Mohlo by vás zajímat: Neznalost zákona neomlouvá! Za údajné kouření rovnou ředitelské důtky

Na volné prostranství od ulice Palackého se auto dostane, čehož je ve velké míře využíváno k zakládání černých skládek. Někdejší garáže obsahují takové množství palubních desek, nádrží, čelních skel, pneumatik a jiných autodílů, že by z toho bledli závistí asi i na motoristické burze.

„Ten bordel se tady nahromadil v posledním roce. Prý tu měli něco stavět, ale zatím tu přivezli a složili jen několik betonových sloupů," nechává se slyšet místní žena venčící vlčáka Šarika.

Pracovnice přilehlé průmyslové zóny poznamenává, že se u Přednádraží ani nebojí není koho.

„Nikdo tam nechodí. Tedy kromě policistů a strážníků. Ti tam jsou pravidelnými návštěvníky, určitě se tam nezašívají," uvádí usedlík a pamětník Rybář. Ten se obává, aby podobně nedopadl i Přívoz na jihovýchod od železnice. „Kdysi tu byly park, kašna, obchody, a dnes?…" uzavírá Rybář.

Čtěte také: Přibližně tři stovky lidí v Ostravě demonstrovaly za čistý vzduch

K TÉMATU

Strážníci jsou tady pořád na dohled
Městská policie Ostrava má svou služebnu doslova na dohled od Přednádraží, její strážníci „jsou vidět" nejen v této samotné ulici.
„Z našeho pohledu jsme zde v posledním období žádné vážnější narušení veřejného pořádku nezaznamenali," konstatuje mluvčí strážníků Michal Maršo.
Hlídková činnost v přívozském Přednádraží se podle Michala Marša „koná naprosto pravidelně!" a kromě místních strážníků a okrskářů se na hlídkování podílejí i oddíl s celoměstskou působností.

Úřad s tím moc nenaděláÚřad obvodu se může za Přednádraží jen stydět. „Pozemky nám tam s výjimkou jednoho kousku, kde stával náš dům totiž nepatří. Žádné plány v této lokalitě nemáme," uvádí mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Stavební úřad podle ní vydal již dříve nařízení zbourat některé domy, a to stále platí. „Záměry majitele, společnosti Ostravské opravny a strojírny , neznáme. Jsme ale rádi, že pozemky i domy koupila firma, která zde působí. Předpokládáme, že tam rozšíří provozy, což napomůže i zvýšení zaměstnanosti," řekla Pondělíčková.

Bydlet se tu nedá a nesmíCihlové domy v Přednádraží jsou více než sto let staré. Časem v nich železničáře vystřídali sociálně slabší lidé. Začátkem konce lokality byly povodně v roce 1997. Přednádraží se stalo celostátně známé v době, když chtěli z vybydleného ghetta vystěhovat romské obyvatele, aby jim činžáky (na jejichž rozebírání se spousta z nich aktivně podílela) doslova nespadly na hlavu. „Obyvatelé se odsud nadobro odstěhovali už v roce 2013. Šli především do ubytoven v Přívoze a do Hrušova," líčí Simona Jirásková ze sdružení Vzájemné soužití. Domy i pozemky v lokalitě pak koupila společnost Ostravské opravny a strojírny.
Její sekretariát jakožto i dva ředitelé obdrželi elektronickou cestou žádost o vyjádření. Odpovědi však do uzávěrky nepřišly.

Anketa | Považujete lokalitu Přednádraží v Přívoze za ostudu Ostravy?

Zdeněk Malík, 74 let, Ostrava:

Z toho, co vidím v médiích, tak jednoznačně ano. Ty zdevastované domy jsou prostě hrůza.

Marta Gmiterková, 79 let, Slezská Ostrava:

Vnímám to jako obrovskou ostudu. Turista přijede na hlavní nádraží do Ostravy a co uvidí jako první? Zdemolované domy. Co si pak pomyslí o našem městě?

Petra Bémová, 50 let, Karviná:

Nemám na to vyhraněný názor. Nežiji tam a problematiku Přednádraží blíže neznám.

Seriál Deníku Ostudy Ostravy - všechny díly najdete zde