Město ve spolupráci s městskou odpadovou společností OZO zavádí novou službu určenou lidem z Ostravy, kteří trvale žijí v rodinném domě se zahrádkou.

Od letošního roku budou mít na základě žádosti nárok na bezplatné přistavení bio popelnice o objemu 240 litrů a její pravidelný svoz. Ten by se měl konat od dubna do listopadu jednou za čtrnáct dní, ve zbývajícím období pak jednou měsíčně. Popelnice by měly být rozmístěny do konce září letošního roku.

Podle jednatele společnosti OZO Ostrava Karla Beldy je cílem této služby zvýšit nejen komfort občanů při likvidaci zeleně ze zahrad, ale také získat suroviny pro výrobu kompostu či substrátu a snížit podíl biologicky rozložitelného odpadu ve směsném komunálním odpadu.

„Za novou službu lidé nebudou nic připlácet, bude plně hrazena z poplatku za komunální odpad, který v Ostravě už několik let činí 498 korun na osobu a rok," uvedla náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Karel Belda doplnil, že na základě zkušeností z jiných měst se předpokládá, že bude o popelnice velký zájem. „Cílovým stavem je pro nás asi 15 tisíc nádob. Protože se chceme vyvarovat toho, že budeme občanům nutit službu, o kterou nemají zájem, musí o ni sami požádat prostřednictvím formuláře, který dostanou do schránky nebo jej najdou na webu města," uvedl jednatel OZO s tím, že pořízení popelnic vyjde na zhruba deset milionů korun.

Zavedení bezplatného přistavování bio popelnic souvisí také s připravovanou obecně závaznou vyhláškou, která bude zakazovat pálení suchého rostlinného materiálu, především listí, na území města. Novinářům to včera potvrdila Kateřina Šebestová. Platit by měla od 1. ledna příštího roku. „Každý zákaz budí nějaké negativní reakce ze strany občanů, ale skutečně se jedná o zdraví dětí a nás všech, takže není vůbec sporu o tom, jestli tuto vyhlášku zavést, nebo ne," řekla náměstkyně Šebestová.