Jezdíte městskou hromadnou dopravou? A kupujete si každý měsíc, čtvrt- či půlrok nebo každých 365 dní novou dlouhodobou jízdenku, ale zatím „nekamarádíte" s ODISkou?

V nejbližší době budete muset začít.

Dočtete se také
v DNEŠNÍM
tištěném vydání Moravskoslezského deníku. Zajímá vás, jak na zfilmovaný knižní bestseler Padesát odstínů šedi zareagovala Ostrava? Pak si ho určitě dnes nezapomeňte koupit. Najdete v něm i přílohu Senior. 

Dopravní podnik Ostrava totiž postupně přechází z klasických tištěných dlouhodobých časových jízdenek na ODISku, kartu Integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje. Těmito změnami už v minulém roce prošli všichni cestující využívající studentské zvýhodněné jízdné.

Je to pohodlné, ale…

Klára Matějčková je studentka a v minulém roce tak musela z kupování běžných papírových jízdenek přejít na používání ODISky. „Nyní si kupuji dlouhodobé jízdenky přes internet. Je to pohodlné, ale má to pro mě jednu nevýhodu neustále zapomínám, kdy mi jízdenka končí," řekla se smíchem mladá žena.

Poslední únorový den se ke studentům přidají i cestující, kteří v březnu zamíří na přepážky dopravního podniku zakoupit 180 nebo 365denní jízdenku. Jejich prodej v tištěné podobě totiž bude ukončen. Změny se dotknou nejenom obyčejného nezlevněného jízdného, ale i zlevněného jízdného pro cestující nad sedmdesát let věku.

Od 1. března

„Od 1. března už nebude možné koupit papírovou 180denní a 365denní jízdenku. Pořídit si ODIS kartu, díky které si koupí kupon v elektronické podobě, tak bude muset přibližně osm procent cestujících," přiblížil novinku mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Čipová karta postupně do konce roku 2015 nahradí i ostatní dlouhodobé časové jízdenky ostravského dopravního podniku. Po ročních a půlročních kuponech tak budou v druhé polovině roku následovat čtvrtletní jízdenky i měsíčníky.

Lidé cestující městskou hromadnou dopravou si už mohou v některých vozech všimnout nových odbavovacích terminálů, které ještě zakrývá černá neprůhledná fólie.

„Do října budou zprovozněny nové odbavovací systémy pro tyto bezkontaktní čipové karty. Lidé pak budou moci využívat i další funkci karty elektronickou peněženku, kterou mohou zaplatit jednotlivé jízdné u čteček při vstupu do vozu," dodal tiskový mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

Pořízení „prázdné" ODISky stojí 130 korun, platná je po dobu šesti let.

JAKÉ JSOU VÝHODY ELEKTRONICKÝCH KUPÓNŮ?

*Využijte možnosti jejího objednání přes e-shop, což celý průběh vyřízení žádosti značně zjednoduší. Maximální doba vystavení karty je 21 dní, zpravidla je však připravena do deseti dnů.

*Cestující k jejímu vyřízení musí odevzdat, v případě e-shopu odeslat, Žádost o vydání ODISky a Souhlas 
se zpracováním osobních údajů, uhradit poplatek za vydání ODISky a v případě, že žádá o některý druh slevy, doložit nárok na tuto slevu.

*S ODISkou jsou vybrané druhy jízdného levnější. Cestující může také v případě využívání ODISky ušetřit 
při přestupech.

*Nahrazuje jak samotnou dlouhodobou časovou jízdenku, tak průkaz. Všechny informace jsou nahrány 
na ODISce. Stav karty je možné zjistit po přihlášení v e-shopu anebo v určených prodejnách dopravního podniku.

*Elektronická peněženka (EP) je stav elektronických peněz zaznamenaných v paměti ODISky. Peníze 
bude možné na elektronickou peněženku vložit v prodejnách jízdních dokladů DPO nebo v e-shopu. Minimální vklad na elektronickou peněženku je 100 korun. Maximální hodnota uložených peněz na EP je 3000 korun.

*Cestující se nemusí obávat, že o svou dlouhodobou časovou jízdenku nebo o výši elektronických peněz 
na elektronické peněžence ODISky přijde v případě ztráty nebo krádeže. Kartu zablokuje a nechá si vystavit duplikát.

Zpracovala: Tereza Pintérová