Kdo z Ostravanů bydlících a parkujících v centru města podával na přelomu loňského a tohoto roku žádost o udělení parkovací karty typu R a užíval firemní vůz či auto na leasing, odcházel pořádně naštvaný.

Kvůli novele zákona o pozemních komunikacích měly být parkovací karty od 1. ledna vydávány pouze skutečným vlastníkům auta, nikoliv jejich provozovatelům.

Jako dříve

Po řadě stížností je ale téměř vše opět při starém. „Díky změnám ve vedení města jsme ihned iniciovali opětovné jednání, které vedlo k okamžitému vyřešení tohoto problému při vydávání parkovacích karet lidem, jejichž žádosti jsme museli na konci loňského roku odmítat," uvedla tisková mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

„Město upravilo právní výklad zákona a parkovací karty nyní mohou být vydávány jak vlastníkům vozidel, tak i provozovatelům, kteří využívají služební vozidlo k soukromým účelům nebo mají auto na leasing či úvěr," dodala mluvčí Pondělíčková.

Ceny parkovacích karet R na rok (v korunách):

Centrum Fifejdy
1. vozidlo 840 180
2. vozidlo (a další) 12 tisíc 6 tisíc
3. a další 12 tisíc

Nyní s formulářem

Mnohým žadatelům se tak ulevilo, přesto mají ke spokojenosti daleko. Jedněm vadí, že je město o původní změně předem neinformovalo, jiným zase to, že nyní musí na úřad několikrát. K vydání parkovací karty výše uvedeným dvěma skupinám žadatelů je potřeba doložit také potvrzení o příjmu ze závislé činnosti vyplněné zaměstnavatelem. Formulář si lidé mohou stáhnout nebo vytisknout na webových stránkách centrálního obvodu.

„Místo aby takové věci byly jednodušší, neustále se vše ztěžuje. Nechápu, proč jsou k vydání R-karty takové dokumenty vůbec potřeba a proč se vše neustále mění," svěřil se Radek Krejčíř, který musel navštívit ostravský magistrát už třikrát.

V jiných městech

Jak Deník zjistil, v jiných velkých městech v České republice podobné obtíže s udělováním parkovacích karet řešit nemuseli.

„Rezidenti si mohli a mohou vybírat ze dvou typů karet s tím, že stěžejní je bydliště. To znamená, že musí být buďto nájemci, nebo majiteli domu v místě, kde parkují," uvedl tiskový mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára, jehož slova potvrdila také mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

„Jakkoliv má pražská metodika pro vydávání parkovacích karet do rezidentních zón svá úskalí, umožňuje vydat kartu pro oba uvedené případy."

K TÉMATU

Parkování v centru Ostravy V centru Ostravy, kde platí parkovací zóna od roku 2002, je k dispozici 1922 parkovacích míst. „Z toho 912 je vymezeno pro držitele parkovacích karet, 300 míst je bezplatných, 225 s parkovacím kotoučem, 190 zpoplatněných parkovacím automatem, 200 vymezených na parkovací značku nebo firmu a 82 pro vozidla s označením O1," uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. V centru bylo vydáno 646 R karet a 18 A karet pro abonenty. Druhá ostravská parkovací zóna je na Fifejdách.

Petr Jiříček