Projížďka historickými vozidly

Dopravní podnik Ostrava pořádá v sobotu 16. května v městské části Ostrava-Jih okružní jízdy historickými tramvajemi a autobusy. Jízdenky, které platí pouze pro jednu jízdu, bude možné zakoupit jen u průvodčího přímo ve voze. Dospělí zaplatí 30 korun, děti od 6 do 15 let 15 korun. 

Okružní jízda tramvajíTrasa: Nádraží Vítkovice Jubilejní kolonie Poliklinika ÚMOb Jih Palkovského Městský stadion Nádraží Vítkovice.
Odjezdy ze zastávky Nádraží Vítkovice: 9.10, 9.45 hod. … dále každou 10. a 45. minutu až do 16.45 hodin.
Okružní jízda autobusemTrasa: Nádraží Vítkovice Karpatská Náměstí SNP Dubina Interspar Hotelový dům Hlubina Nádraží Vítkovice.
Odjezdy ze zastávky Nádraží Vítkovice: 9.00, 9.30 hod. … dále každých 30 minut až do 16.30 hodin.

Hradní slavnosti k 11. výročí otevření Slezskoostravského hradu

Historický šerm, historická hudba a tance, koně, kejklíři, rytíři, válečníci. To vše můžete spatřit zítra a v neděli na Slezskoostravském hradě v Ostravě. Po oba dny se zde konají hradní slavnosti, zítra s ohňostrojem. Těšit se můžete i na ceremonie na počest mistra Jana, rytíře a vojevůdce Jana Čapka ze Sán. Pro děti budou připraveny soutěže a představení s koňmi. Hrad bude zítra otevřen od 10 do 22 hodin, v neděli od 10 do 18 hodin. Vstupné na akci je 80 korun. Děti od tří let, studenti, ZTP a důchodci zaplatí 40 korun. 

Zastávka U Hradu bude od víkendu v provozu Nová občasná tramvajová zastávka s názvem U Hradu, která se nachází mezi zastávkami Výstaviště a Důl Zárubek, bude zítra zprovozněna. Na nové občasné zastávce budou zastavovat spoje linky číslo 4 denně, včetně víkendů, v době od 9.30 do 18.30 hodin. 

Den první pomoci v zoo

V ostravské zoo se zítra uskuteční akce věnovaná zásadám první pomoci. „Zájemci si budou moci teoreticky osvěžit i prakticky vyzkoušet, jak ošetřit zraněného, jak provést masáž srdce, či jak zafixovat zlomeninu. Budou moci také nahlédnout i do vozu záchranného týmu a seznámit se s vybavením zdravotnické záchranné služby. Na místě bude rovněž probíhat měření krevního tlaku a cukru v krvi. Pro děti budou připraveny dárečky v podobě reflexních přívěsků či omalovánek se zásadami bezpečnosti," doplnila mluvčí zoo Šárka Kalousková. Akce s názvem Den první pomoci se bude konat od 9 do 14 hodin a pořádá ji Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ostravě. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná. 

Akce pro děti i dospělé na porubské Hlavní třídě

Sportovně-zábavné odpoledne si mohou užít děti i dospělí zítra u kruhového objezdu na Hlavní třídě, kde na ně čeká závodění na koloběžkách a odrážedlech při prvním ročníku akce PorubaCzech minicup. „Příchozí se mohou těšit také na slosování startovních čísel o zajímavé ceny i na průvodce programu, kterým bude oblíbený klaun Hopsalín. Akce, kterou organizuje Kulturní centrum Poruba, začíná ve 13 hodin. PorubaCzech minicup se bue konat pouze za příznivého počasí. 

Aukce uměleckých předmětů

V hotelu Brioni ve Stodolní ulici v Moravské Ostravě se v neděli uskuteční od 11 hodin aukce uměleckých starožitností. Všechny dražené položky si zájemci mohou prohlédnout ještě před samotnou dražbou v prodejně starožitností v Českobratrské ulici v Ostravě, a to dnes od 10 do 17 hodin, zítra od 9 do 12 hodin a v neděli od 9 do 11 hodin před samotnou aukcí v hotelu Brioni. Katalog i další informace lze najít na www.aukcnidum.cz. (mrš)

Za hranicemi Ostravy:

V Bohumíně se bude celý víkend tančit

Jazz, balet, show dance, moderní tanec, to vše na špičkové úrovni, taková podívaná se naskytne návštěvníkům Sportovní haly Bospor v Bohumíně ode dneška až do neděle. Bude se zde totiž konat mistrovství ČR v artových disciplínách, v hale se tak rozhoří boj o tituly mistrů České republiky a také o nominace na mistrovství Evropy a světa. 

Rybářské závody

Rybářský spolek Kunín pořádá zítra od 6.15 do 13 hodin již tradiční rybářské závody. Kromě rybářského klání se návštěvníci mohou těšit na bohaté občerstvení, tombolu i zajímavé ceny pro rybáře. Cena povolenky je 150 korun. Více informací na rybarikunin.cz.

Literáti míří do Čeladné

Čeladná Beskydská lavečka, tak se jmenuje mezinárodní setkání literátů, které hostí zítra od 9 hodin hotel Prosper v Čeladné. Kromě literárních výstupů se návštěvníci mohou těšit i na hudební překvapení a vše vyvrcholí volnou zábavou. 

Koně ve všech podobách

Akci pro milovníky koní pořádá zítra od 13 hodin v klokočovském Františkově Dvoře město Vítkov. V průběhu zajímavého programu návštěvníci uvidí závody poníků, ukázky voltiže i drezury a budou obdivovat předváděné klisny. Nabídku doplní práce s dravci a vystoupení skupiny Desperado.

Mnohem více tipů na víkend v Ostravě a okolí naleznete každý pátek v tištěném vydání Deníku.