Do dvanáctimetrového kontejneru by jich mělo vejít zhruba pět set. Nakládat se budou od sedmi hodin ráno v Koblově - v prostorách občanského sdružení Nové šance. Zapojit se může i veřejnost.

„Začneme nakládat někdy kolem sedmé hodiny ráno. Na nakládku máme asi deset hodin," popsala Nikol Oškerová z ostravské dopravní společnosti NH Trans. Právě tato firma se přepravy první várky kol, která sbírali lidé po celé republice, ujala a také ji zafinancovala. „O projektu jsme se dověděli z médií, a když se řešila otázka, jak kola do Afriky dostat, napadlo nás, že můžeme pomoci," řekla Oškerová s tím, že přeprava vyjde zhruba na sto tisíc korun.

Z Ostravy se kola napřed vydají do Prahy a odtud šest dní pojedou po železnici do přístavu v Hamburku. „Odtud vyplouvá námořní loď do přístavu Bankál v Gambii," upřesnila Oškerová s tím, že kontejner s bicykly by do Afriky měl dorazit zhruba za měsíc.

„Spolu s koly budou naloženy i náhradní díly a pět sad nářadí na opravu kol," uvedl Roman Posolda, ředitel obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku. Právě on spolu s dalšími organizátory na kola počká přímo v Gambii. „S místním koordinátorem budeme kola rozdělovat mezi děti v pěti školách. Zároveň budeme tamní učitele školit v tom, jak kola opravit," vysvětlil Posolda.

Projekt Kola pro Afriku je inspirován podobným projektem, který před lety vznikl v Anglii.

„Gambie je nejmenší z Afriky a má asi 1,7 milionu obyvatel, přičemž polovina jsou děti do 15 let. Do školy by z té poloviny mělo chodit sedmdesát procent. Každé kolo, které se nám sem podaří dopravit, je obrovská pomoc," míní Roman Posolda s tím, že ještě letos by chtěli do Gambie vypravit další kontejner s koly.

Dobrovolníci mohou přiložit ruce k dílu a pomoci s nakládkou kol

Nakládka kol proběhne ve čtvrtek 14. února v Ostravě-Koblově (areál bývalých kasáren) a pomoci mohou dobrovolníci i z řad veřejnosti. Sraz je v 9 hodin (autobusová zastávka Důl Koblov, linka 52) a organizátoři počítají s tím, že akce potrvá celý den. Najde se prý práce pro všechny bez ohledu na zručnost, sílu či pohlaví… Drobné občerstvení bude zajištěno, akce se koná za každého počasí. Účast lze potvrdit na: Roman Posolda, roman.posolda@gmail.com; tel. 605 418 456.