Komplex Trojhalí se skládá z budovy Ústředny, ve které finišují práce na sportovišti, a z Dvojhalí, které má Ostravanům sloužit jako veřejný prostor a zastřešené náměstí. Projekt za zhruba 170 milionů korun přiblížil výkonný ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.

Trojhalí Karolina je kulturní památka a její oprava musela splňovat přísná kritéria. Co všechno je tedy původní stavba, a co „připojil" architekt Josef Pleskot?

Původní je vlastní stavba, včetně cihel. Dělníci chemickými prostředky omyli fasádu a vyčistili spáry mezi cihlami. Železné konstrukce v interiéru zůstaly zachovány s tím, že jsme je akorát natřeli ochranným lakem. Vnitřní prostory jsme dále omítli ve stylu industriálu, takže žádné štuky nebo nevkusné vybílení, stěny tak zůstávají autenticky „flekaté". Architekt Pleskot do toho šel tak, že zanechal maximum z původní stavby a vše, co se muselo kvůli využitelnosti přistavit, je pod zemí.

Už jen tím, že jsou přiznány rozvody inženýrských sítí a zůstává zachován industriální ráz budovy, Trojhalí velice připomíná další postavené nebo zrekonstruované stavby v Dolní oblasti, ať už je to Gong nebo oba světy techniky…

Trojhalí zatím není s Dolní oblastí územně propojeno, ale do budoucna se s tím počítá. Má to být komplex industriálních památek a Trojhalí má být spojnicí mezi centrem Ostravy a Dolní oblasti Vítkovic. Přiznané rozvody jsou jednak v duchu stylu Josefa Pleskota a jednak neuvěřitelně celou rekonstrukci zlevnily.

Ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar s redaktorem Deníku Jakubem Malchárkem.

Cestou tady bylo celkem složité zaparkovat. Štěrkové parkoviště u Trojhalí bylo beznadějně zaplněné. Je v plánu i nějaké parkoviště, třeba podzemní?

S parkovištěm u Trojhalí nic neuděláme, je to pozemek města, který je vypůjčený obchodním centrem. Ke cti obchodnímu centru ale musím říct, že začínáme spolupracovat a vypadá to tak, že dohoda bude vždycky možná. To znamená, že nám třeba občas dovolí parkoviště zavřít a využít pro naše účely. Jinak Trojhalí jako takové bude mít 35 parkovacích míst plus stání pro handicapované. To bude ale stačit více-méně pro budovu Ústředny, ve které bude sportoviště. V plánu bylo vybudovat propojení s podzemními garážemi, ale kvůli spodní vodě jsme od toho museli upustit.

Na slavnostním otevření zahraje i Jaromír Nohavica. Jak jste si poradili s umístěním pódia?

Byl to trochu technický oříšek, ale pódium bude stát nad vstupem z podzemí, takže lidé budou přicházet zpod pódia. Jarek bude hrát přesně tam, kde před osmi lety před tím, než se Trojhalí zavřelo. Do budoucna uvidíme, jestli podobné postavení pódia zachováme.

Dvojhalí tedy Ostravanům začne sloužit dnes, ale co sportoviště v budově Ústředny?

To otevřeme 1. srpna. Sportoviště má dvě dřevěné hrací plochy, na kterých bude možno hrát basketbal, volejbal nebo třeba badminton. Myšlenka je opět taková, že prostor má sloužit Ostravanům pro trénink. Pro sportovce tady bude bar s občerstvením, ale i prosklená galerie. Zasportovat si u nás budou moci i vozíčkáři, protože sportoviště je, stejně jako celý komplex Trojhalí, bezbariérové.