Plzeňská, 17. listopadu, Českobratrská… a mnoho dalších. Bude toho hodně. Spolu s jarem začínají řidičům i cestujícím MHD v Ostravě už tradičně krušné časy.

Frekventovaná silnice 17. listopadu v Porubě bude – v úseku od Slovanu k ulici Na Myslivně – od pondělí na rovné dva týdny uzavřena. Dobrou zprávou je alespoň to, že pouze ve směru na Rudnou.

Plzeňské mosty. Tramvajovou dopravu zde na pět a půl měsíce nahradí autobusy, tramvaje pojedou odklonem.
Opravy mostů v Ostravě pokračují. Plzeňská bude půl roku bez tramvají

Ředitelství silnic a dálnic zde bude zajišťovat výměnu povrchu vozovky. Řidiči jedoucí z Opavska budou muset pokračovat už po tak mnohdy ucpané Opavské ulici do Svinova, kde se po Bílovecké ulici dostanou na Rudnou. Návštěvníci Fakultní nemocnice pak musejí využít Studentské ulice. Komplikace to bude také pro autobusové linky 20, 40, 47, 58 a 75.

Jak se od soboty změní cestování ostravskou MHD?V sobotu 1. dubna vstupuje v platnost několik novinek týkajících se Dopravního podniku Ostrava. Tramvajová linka č. 12 nebude z provozních důvodů nadále obsluhovat zastávku Důl Zárubek. Končí také prodej jízdenek ve všech vozidlech přímo u řidiče, protože o ně vlivem v poslední době zavedených novinek klesl zájem o závratných 94 procent, navíc byla nabízena pouze hodinová jízdenka za cenu o pět korun vyšší. Z důvodů dlouhodobých stavebních prací a dopravních omezení nastanou od dneška, potažmo od pondělí změny na řadě linek autobusů, tramvají i trolejbusu - více na webu dpo.cz.

NOČNÍ BOURÁNÍ MOSTŮ

V sobotu začíná půlroční výluka tramvají na Plzeňských mostech, které dosluhují a půjdou v příštích týdnech k zemi.

Tramvajové linky 12, 17 a 18 proto budou až do poloviny září odkloněny přes Nádraží Vítkovice a na mostech budou v silničním pruhu jezdit náhradní autobusy. Podle vyjádření města by zde automobilová doprava měla zůstat zachována a být omezena jen minimálně.

Oproti původním předpokladům tak práce nejvíce zasáhnou ty, kteří v okolí plzeňských mostů bydlí. Původně se mělo bourat v nočních hodinách pouze dvakrát o víkendech, jinak ve dne, nakonec to ale bude výhradně v nočních hodinách. Od 8. do 28. dubna se tak lidé musejí připravit hned na devět „bezesných" nocí.

Právě noční bourání bylo výslovnou podmínkou Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) pro zahájení prací.

„Most se totiž nachází nad frekventovanou železnicí, a proto SŽDC vyhradila pro možné výluky na trati právě noční hodiny, kdy je provoz minimální. Naší jednoznačnou snahou bylo minimalizovat dopady na kvalitu lidí žijících v této lokalitě. Mosty jsou však v havarijním stavu a jejich rekonstrukce je nutná," řekl náměstek primátora Břetislav Riger, který se za tyto komplikace lidem omlouvá a prosí o pochopení.

Lidé vytvořili pietní místo na počest Věry Špinarové na Masarykovém náměstí v Ostravě.
Ostravu v sobotu čeká rozloučení s Věrou Špinarovou, DPO posílí trolejbusy

PRYČ Z CENTRA

O mnoho klidněji nebude v příštích měsících ani v centru města, kde začíná dvouletá rekonstrukce estakády Českobratrské ulice od křižovatky se Sokolskou třídou až po kruhový objezd na Hladnově. V první letošní etapě, která rovněž začíná už v sobotu a skončí 1. prosince, se bude opravovat pravá strana vozovky od Sokolské po druhý sjezd na Bohumínskou ulici.

Od pondělí proto bude odkloněna trolejbusová linka 110 přes Most Miloše Sýkory a od 13. dubna bude zmíněný úsek směrem k Bazalům uzavřen i pro automobilovou dopravu.

Tato akce je krajskou záležitostí, nicméně v polovině května začne město rekonstruovat také úsek Českobratrské ulice od Nádražní právě po Sokolskou, přičemž dopravní opatření se zde podle mluvčí Andrey Vojkovské ještě připravují. Deník se bude situaci na ostravských silnicích podrobně věnovat ještě v příštím týdnu.

Vizualizace pobočky Národního zemědělského muzea v Ostravě.
Ostrava bude mít pobočku Národního zemědělského muzea