Díky výstavbě rybochodu na jezu Lhotka bude zajištěna migrace co nejširšího spektra vodních živočichů proti toku řeky Odry při překonání spádu vytvořeným vzdouváním na jezu Lhotka.

„Rybochod bude proveden jako obtokové otevřené koryto s příčnými obtékanými kamennými přehrážkami a jeho délka bude 185 metrů. Bude tvořen třemi částmi, a to vstupním železobetonovým objektem, otevřeným úsekem a výstupním objektem. Ten bude rovněž z železobetonu. Na výstupním objektu bude stavidlový uzávěr pro regulaci průtoku v rybochodu," vysvětlil investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak.


Jak dále uvedl, vábicí efekt rybochodu bude zlepšen takzvaným difuzorem potrubím DN 200 mm s vyústní tryskou.

Cílem úprav Odry podél Polaneckého lesa je zprůchodnění tří stávajících balvanitých skluzů vodním organismům. „Jedná se především o rozebrání stávajících balvanitých skluzů a jejich přeskládání do určitého sklonu. Dále budou stabilizovány pravobřežní nátrže a jedna levobřežní nátrž. To vše přírodním způsobem. Například kotvení bude zajištěno pomocí dřevní hmoty, budou využity stávající kameny, zajištění paty bude realizováno pomocí haťoštěrkových válců," sdělil dále investiční ředitel Povodí Odry Janoviak.

Povodí Odry dlouhodobě spolupracuje s Agenturou pro ochranu přírody a krajiny.

Oba zmíněné projekty by měly být dokončeny do října příštího roku, náklady na ně celkem převyšují 48 milionů korun.