Jediná změna oproti loňskému stavu je výměna žárovek. Z původních všech tří nefungujících světel dnes nefunguje jen jedno. Ale ani zbývající dvě žárovky příliš podchod neosvětlují a bez prosvítajícího slunce ze schodiště by zde byla téměř tma. Oprýskané a znečištěné zdi, okolí podchodu zarostlé býlím a přilehlý neudržovaný park také na pocitu bezpečí nepřidávají.

„Chodím tudy na tramvaj skoro každý den a někdy opravdu strach mám. Hlavně v zimě a na podzim, kdy je brzo tma. Ty světla tady moc nesvítí a člověk pomalu nevidí na krok. Měla by tudy alespoň častěji chodit policie," svěřila se zdejší obyvatelka.

Podle Městské policie Ostrava (MPO) je v okolí podchodu a přilehlého parku denně přítomen jeden ze strážníků pochůzkářů. Po nátlaku ze strany občanů a jednání s nimi se MPO rozhodla k zintenzivnění výkonu služby v této rizikové oblasti.

v Hulvácké ulici se ani po roce nezměnil. Jen přibylo trošku světla… Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

„Průběžně v této lokalitě působí také skupina pořádkové služby městské policie, a to jak v denních, tak v nočních hodinách," uvedl pro Deník Michal Maršo z úseku prevence a propagace MPO. „Pro zabezpečování místních záležitostí používáme také městský kamerový monitorovací systém," dodal Maršo.

Městský kamerový systém je umístěn v ulici Hulvácká, kde okolí podchodu monitoruje, ale přímo do něj nedohlédne. Zbývá tak jen doufat, že co nejdříve dojde k rekonstrukci, která zajistí lepší osvětlení a bezpečností kamery přímo v podchodu. Podle Ostravských komunikací se ale žádná taková rekonstrukce v dohledné době nechystá.

JONÁŠ JELEN