Až dosud během všedních dnů mohli první tři hodiny parkovat zdarma, každá další započatá hodina je přišla na třicet korun. Nově již mohou bezplatně parkovat pouze dvě hodiny. Na změnu upozorňují vyvěšené lístky u parkovacích automatů, mnozí motoristé je ale přehlédnou. „Jsem zvyklý zmáčknout tlačítko a vzít si lístek. Nějakého upozornění jsem si nevšiml. Ještě, že jste mi to řekli," řekl Deníku v prostoru garáží Pavel Sýkora.

Proč Forum Nová Karolina k úpravě parkovacích časů přistoupilo, není jasné. Na dotazy Deníku pouze uvedlo, že nyní se během všedních dnů skutečně parkuje zdarma jen první dvě hodiny.

Zdroj: Deník/Pavel SonnekDůvodem změny systému mohlo být zneužívání podzemních garáží lidmi, kteří pracují poblíž nákupního střediska. Jedním z takových je, či spíše byl, Jaroslav Pasekář.

„Pracuji kousek odtud. Když ráno cestou do práce najdu nějaké volné neplacené místo, zaparkuji tam. Ale je to stále obtížnější. Všude bývá plno. A než abych jezdil půl hodiny po okolí a čekal, až se něco uvolní, bylo pro mě jednodušší zajet do podzemních garáží Nové Karoliny," potvrdil Jaroslav Pasekář s tím, že systém měl jediné úskalí.

„Bylo nutné hlídat tříhodinovou lhůtu. Až na nějaké výjimky se mi to vždycky dařilo. Stačilo si odskočit z práce, vyjet z parkoviště, obtočit zadní kruhový objezd a vrátit se. A znovu mi běžel tříhodinový limit," potvrdil muž. Občas jej napadlo, zda kamerový systém nesleduje registrační značky vozidel a „vychytralcům" závoru příště neotevře.

„Nikdy se to nestalo. Teď je s tím ale konec. Ty dvě hodiny jsou málo. Když to bude nutné, tak to občas využiju, ale zřejmě mi nezbyde nic jiného, než si hledat volné místo nebo využít placené parkoviště," uzavřel smutně motorista.

Ne všichni ale na změně hledají negativa. Podle některých to naopak přispěje ke zklidnění situace v garážích, ze kterých zmizí vozidla „tříhodinových parkovačů".

Před Vánocemi zdarma

Systém bezplatného dvouhodinového parkování během všedních dnů není v nákupních centrech nic mimořádného.

Dvě hodiny jsou k dispozici například v Obchodní galerii Tabačka v Novém Jičíně, kde ale v předvánočním čase přicházejí s novinkou v podobě bezplatného parkování po celý den. „Teď před Vánocemi až do konce roku máme parkování během všedních dnů úplně zdarma," řekl Deníku vedoucí galerie Tabačka Radovan Horák.

Zcela bezplatné je v Tabačce i Nové Karolině parkování o víkendech.