Sněžit přestalo, už brzy v sobotu ráno začal padat mrznoucí déšť, který se na sněhu i silnicích často proměnil okamžitě v ledovou krustu.

Pracovníci Ostravských komunikací i další, kteří se starají o úklid sněhu nejen ze silnic, ale i z chodníků a třeba i parkovišť u obchodních center, si museli připadat jako v pohádce Sůl nad zlato. „Chlapi, přivezte ještě sůl. Rozhazujte to lopatami. Jak prší, tak mi to nechce sypat,“ pobízel své kolegy traktorista s pluhem, který odklízel sníh před prodejnou Lidl v Ostravě.

Zatímco rovné úseky silnic byly sice mokré, ale už bez sněhu, na křižovatkách a u menších výjezdů byly vidět hromady odpluženého sněhu.

Motoristé, kteří zaparkovali svá auta podél silnic i na parkovištích, často ráno zjišťovali, že bez lopaty se ven nedostanou. „Odhazuji tu břečku už dvacet minut a pořád mám ještě pár lopat před sebou. Jak to shrnovali, tak se vytvořil až půlmetrový mantinel. Teď po ránu to ještě zmrzlo, sníh je těžký jak sviňa,“ posteskl si šofér škodovky na ulici 17. listopadu v Porubě, který se snažil auto vyprostit ze sněhového obležení.

Už v deset dopoledne se sešel i krizový štáb města. Právě úklid velkého množství sněhu a prověřování, zda například kanály jsou v pořádku, aby do nich mohla voda odtékat, byly body, o kterých se na krizovém štábu jednalo.

Sněhová nadílka potěšila vyznavače lyžování, sáňkování či bobování. V lyžařském areálu Skalka v Porubě bylo krátce před jedenáctou dopoledne sice jen několik desítek lyžařů, ale další auta s nimi bleskově plnila parkoviště.

Zásahy záchranářů v souvislosti se sněhovou kalamitou

Posádky záchranné služby byly v Moravskoslezském kraji od pátečního dopoledne do sobotního rána volány pouze k několika dopravním nehodám. Kromě tragické havárie z dnešního rána, při níž v Karviné přišla o život pětadvacetiletá řidička osobního auta, které se střetlo s autobusem, se jednalo podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla spíše o pacienty s lehčími zraněními.

„V sobotu před osmou hodinou ráno vyjížděli záchranáři k nehodě automobilu mezi Frenštátem a Lichnovem na Novojičínsku. Ošetřili dvaadvacetiletého muže s lehčím poraněním a předali jej na chirurgii v Novém Jičíně. Posádky záchranné služby v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách ošetřily také zhruba desítku úrazů, kdy lidé spadli a zranili se při pohybu na sněhu ulicích, v několika případech také při lyžování. Jednalo se vesměs o poranění končetin či hlavy. I přes ztížené podmínky, které v posledních desítkách hodin vládnou, pokud jde o sjízdnost silnic a dostupnost některých míst v našem kraji, se záchranáři dosud dostali se ke všem pacientům, kteří potřebovali jejich pomoc. Dojezdové časy byly ovšem na většině míst delší než obvykle. V několika případech na Novojičínsku a Bruntálsku se v pátek večer a v noci sanitní vozy do vzdálenějších obcí probojovávaly i třicet minut. Nikdo z dotčených pacientů však nebyl v přímém ohrožení života a posádky předaly nemocné v pořádku do zdravotnických zařízení k další léčbě,“ upřesnil Humpl.