Střelnice ve Staré Bělé se ve dnech od 16. do 17. září 2014 stala revírem policejních zásahových jednotek. Do moravskoslezské metropole ale nepřijely ve jménu zákona. Celkem jedenáct pětičlenných týmů z Česka, Slovenska a Německa se sem vydalo, aby změřilo své síly na Mistrovství České republiky zásahových jednotek.

Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel.„Akce se letos konala již počtvrté. Organizujeme ji proto, abychom zjistili, co jednotlivé jednotky umí, a aby si soutěžící mohli mezi sebou předat zkušenosti," vysvětlil pozadí mistrovství ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel.

Zároveň zdůraznil potřebu zásahových týmů, které v poslední době musí vyjíždět mnohem častěji, než tomu bylo v minulých letech. „Letos máme stoprocentní nárůst počtu výjezdů. Vloni touto dobou jich bylo osmdesát, k dnešnímu dni jich je už sto šedesát," upozornila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Více zločinů ale podle nich není, přibývá jen pachatelů, na které jsou tito policisté potřeba.

Mezi další důvody konání mistrovství pak patří srovnání vybavení jednotek, v tomto ohledu ale česká policie nijak za jinými zeměmi nezaostává.

Briefing a start

Pořadatelé pro soutěžící připravili celkem sedm fiktivních situací. Před odstartováním každé z nich se týmy zúčastnily tzv. briefingu, na kterém jim rozhodčí vysvětlili, co je zhruba čeká a kolik ran mohu vystřelit. Poté se jednotka vydala splnit zadaný úkol. Vše samozřejmě co nejrychleji, nejpřesněji a nejbezpečněji.

„Disciplíny jsme připravili tak, aby prověřily nejen silové dovednosti, ale i ty taktické, technické a záchranářské," uvedl Kužel.

České týmy se v minulých ročnících soutěže vždy umísťovaly na prvních místech a na čtvrtém mistrovství jim tuto tradici Němci ani Slováci nepřekazili. Na třetí příčce se umístila Zásahová jednotka Jihočeského kraje, druhé místo obsadila Zásahová jednotka Jihomoravského kraje a prvenství ze soutěže si odvezl Útvar rychlého nasazení.

Markéta Jarmarová

Více informací o výsledcích 
závodu a umístění českých týmů přinese Deník v pátečním
 vydání 19. září 2014.