Desítky nových aut převzala v poslední době Policie ČR. Stalo se tak v rámci projektu Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí. Jde o speciální vozidla, která již začali používat i ochránci zákona v Moravskoslezském kraji.

Policisté mimo jiné získali SUV vozidla s náhonem 4x4 a terénní vozy Volkswagen Amarok. Amarok

Naposledy policisté získali terénní vozy Volkswagen Amarok. Policejní prezidium zatím převzalo osm z celkového počtu padesáti aut. Rovným dílem si je rozdělila moravskoslezská a jihomoravská policie. Terénní vozy jsou určeny pro jednotky pořádkové policie.

„Tato vozidla s vyšší průjezdností umožní nasazení a dopravu policistů do míst postižených mimořádnou událostí, například povodní. Budeme je tedy moct použít ve chvíli, kdy je hladina vody příliš vysoká na průjezd osobním autem, ale zároveň příliš nízká na použití člunů. Volkswageny Amaroky budeme používat také v případě poškození infrastruktury, podmáčeného nebo nezpevněného terénu, v horské oblasti a nepříznivých sněhových podmínkách," přiblížila možné využití tisková mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Podle ní tyto vozy rovněž umožňují přepravu objemné techniky. V následujících dnech policisté převezmou další amaroky.

SUV

Policisté dostali do své výbavy také automobilovou novinku v podobě SUV vozidel s náhonem 4x4. Celkem jde o 150 vozů Hyundai ix35. Mimo jiné jsou určeny do různorodého terénu. „Zejména při zásahu v místech, kde je nutné zajistit vyšší průjezdnost, jako v oblastech zasažených povodněmi, s nezpevněným povrchem nebo poškozenou infrastrukturou," uvedla Nguyenová.

Vozidla umožňují i přepravu techniky, policejních plavidel nebo nářadí. „Policie má díky Hyundaii ix35 ve svém vozovém parku zcela nový typ vozidla, který velmi zvýší možnosti zásahu v místech, kam se zasahující policisté nebyli schopni běžným osobním vozem dopravit. To, že se nám daří postupně doplňovat tolik potřebné vybavení Policie České republiky, je pro mě velmi dobrým signálem při celkové modernizaci sboru," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Moravskoslezská policie dostane dvanáct těchto vozů.

„Vozidla budou využívat zejména policisté obvodních oddělení, v jejichž území je různorodý terén," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Transportery

Policie tento měsíc převzala i prvních sedmnáct z celkového počtu 105 speciálních vozidel Volkswagen Transporter 4x4. Dva automobily jsou určeny pro Moravskoslezský kraj, další vozy budou rozděleny později.

„Poslouží k monitorování reálných hrozeb, neobvyklých situací a při dopravních nehodách. V případě, že jedna z těchto situací nastane, budou nasazena na zmapování, ohledání a zajištění daného místa. Dále mohou být využita v případě různých omezení a uzavírek v silničním provozu," řekla Nguyenová. Auta mají speciální světelné vybavení.

„Světelná technika, která je umístěna na střeše vozidla, je určena k lepší orientaci na místě události, lepší viditelnosti vozidla vůči ostatním účastníkům a samozřejmě i ke zvýšení bezpečnosti zasahujících složek na místech. Vozidla budou rozmístěna po celé České republice," doplnila Nguyenová.