„Bylo to takový testovací projekt. Nakonec přišlo bezmála 60 lidí. Byli to většinou Ostravané, ale na koulovačku se ptali i lidé z Třince nebo Nového Jičína. Jestli nakonce někdo z nich dojel, to jsme už nezjišťovali," řekl Deníku Jakub Frasunek.

Jak dodal, koulovačka trvala nakonec asi hodinu a půl. „Prvních 10 minut bylo tak trošku testovacích, lidé postávali ve skupinkách a povídali si. Pravidla jsme neměli žádná, účastníci akce byli rozumní a nemířili na hlavu a ani nedělali takzvané koule ledovky. Takže to byla pohodová akce. Zpočátku se kouloval každý s každým, pak se holky zorganizovaly a celkem organizovaně zaútočily na kluky," popsal sobotní koulovačku jeden z jejích organizátorů.

Jak vysvětlil, na nápad uspořádat koulovačku, přišel se svým kamarádem zhruba před dvěma měsíci.

„Chtěli jsme vymyslet něco, co by zvedlo lidi od počítačů a televizních obrazovek. Dříve třeba děti na vesnici čekaly na sníh netrpělivě a sotva napadl, už stavěly sněhuláky, koulovaly se a když přišly mrazy, vyrazily na rybník. Dneska vidíte rodinu s dětmi na procházce a venčí psa. Že by se ale někdo třeba kouloval, to je spíše výjimka.

A že takové povyražení dokáže pobavit i dospělé, to bylo v sobotu při koulovačce vidět," dodal Jakub Frasunek.

V plánech jeho a Robina Stránského je podobnou koulovačku zopakovat i v příštím roce. „Zkusíme už vymyslet, jak třeba připravit předem nějaké hradby, účastníci by mohli mít i nějaké jednoduché štíty na odrážení koulí a protivníci by mohli mít i nějaké vlajky. Nebo vymyslíme nějaké obsazování sněhového hradu," popsal další plány organizátor koulovačky.

Jak zároveň dodal, pokud se sníh udrží ještě i v dalších týdnech, není vyloučeno, že se pokusí svolat další koulovačku ještě o letošní zimě. „Třeba klidně i někdy v polovině února či o týden později," dodal Jakub Frasunek.