Dopravní policisté se připravují na poslední prázdninový víkend, který tradičně přináší vyšší dopravní riziko. Řidiči musejí počítat s tím, že hlídky budou potkávat častěji než jindy.

Ochránci zákona se chtějí zaměřit zejména na rychlost, chystají se však kontrolovat i používání pásů, technický stav, alkohol a další věci.

„Nejen začátek prázdnin, ale také jejich ukončení s sebou každý rok přináší zvýšené riziko dopravních nehod. Provoz na silnicích při hromadných návratech, ať již z tuzemské nebo zahraniční dovolené, houstne, hrozí dopravní kolapsy, řidiči bývají unavení a mnohdy přeceňují své síly," řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská s tím, že se hlídky objeví na vytipovaných místech v celém Moravskoslezském kraji.

Akce se zúčastní dopravní a pořádkoví policisté z kraje i jednotlivých ředitelství, v případě potřeby je mohou posílit i příslušníci cizinecké policie.

„S policejními hlídkami se mohou řidiči setkat hlavně na silnicích s vyšším dopravním zatížením, komunikacích v turisticky vyhledávaných a významných oblastech a v místech, kde ze zkušeností z předchozích let hrozí větší riziko nehodovosti. Policisté počítají s tím, že rozmístění hlídek zvolí také podle aktuální situace v dané lokalitě," doplnila Štětínská.

Zebra

Policisté a strážníci v celém Moravskoslezském kraji budou v pohotovosti i během prvního týdne nového školního roku. Dohlížet chtějí na děti, které se po prázdninách vracejí do školních lavic. Zaměří se především na okolí škol, družin a jídelen, ale také na frekventované přechody. V rámci tradičního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne chtějí také s dětmi diskutovat o správném přecházení vozovky.

Rodičům nastupujících prvňáčků policisté doporučují, aby se svými ratolestmi cestu do školy nejprve nanečisto několikrát prošli a upozornili je na riziková místa. Policisté také apelují na řidiče, aby v prvních dnech školního roku byli trpěliví a velmi obezřetní.