Nové Heřminovy se odvolávají na někdejší studie, podle nichž lze povodním na horní Opavě zabránit rozšířením toků. S tím ale Povodí Odry nesouhlasí, ve stavbě přehrady vidí jediné východisko ochrany proti stoleté vodě.

„Strategie obce je bránit se stavbě přehrady argumentem, že není v zastaralém územním plánu obce z roku 1996. Je ovšem v územním plánu kraje z roku 2011, tudíž lze její výstavby docílit," uvedl ředitel povodí Odry Jiří Pagáč s tím, že do roku 2020 musí obce své územní plány aktualizovat v souladu s tím krajským.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza Kramný pokračuje: policie obvinila soudní znalce

Místní referendum zakazující realizaci přehrady je podle něj zastaralé a nevýhodné. Na toto téma Povodí Odry také diskutovalo minulý týden přímo v Nových Heřminovech s obyvateli. Dorazilo jich asi šedesát. „Diskuse byla přínosná, důležité informace lidé pochopili, projevili snahu o rozvoj obce," shrnul Pagáč setkání.

Povodí Odry hodlá jako kompenzaci za zatopení území investovat do opatření pro rozvoj obce 425 milionů korun. Vystaví nové komunikace, pláže a rekreační oblast, cyklostezky, ale i fotbalové hřiště, to staré totiž zakryje voda.

„Pokud ale obec neuvede svůj územní plán do souladu s krajským, hrozí ji nebezpečí, že tyto kompenzační prostředky na rozvoj obce nebudou uvolněny," vyjádřil se Pagáč.

Současně se připravuje také výstavba splaškové kanalizace, která by odváděla odpadní vodu z území nad přehradou a z obce Zátor. Dlouhá bude zhruba šest kilometrů a vyjde na 100 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Největší hráz od dob Slezské Harty

Pokud k výstavbě dojde, půjde o první regulérní přehradu v České republice od dokončení Slezské Harty v roce 1998. „Přehrada znamená zajištění protipovodňové ochrany pro více než šest tisíc lidí. Je důležité si uvědomit, že kraj trpí suchem a vodu je potřeba v krajině zadržovat. Kraj se navíc potýká s nezaměstnaností a zde je možnost vybudovat zázemí pro turistiku i rekreaci a zatraktivnit celou oblast. To jsou tři rozumné důvody, proč vše dokončit v co nejkratším čase," poskytl svůj pohled na věc hejtman Ivo Vondrák.

Zatopeno bude celkem 1,53 milionu metru čtverečních a zbývá vykoupit ještě 28,7 tisíce metrů čtverečních, tedy 1,87 procent. Pokud se to nepodaří, je poslední a nejkrajnější variantou vyvlastnění pozemků. „Při tomto procesu je ale cena třikrát nižší než při výkupu," objasnil ředitel Povodí Odry s tím, že na získaných pozemcích již začaly nezbytné přípravy, tedy bourání objektů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rekonstrukci cesty přes Červenohorské sedlo dokončí později

Kasino tu nechceme! V Bartovicích se lidé bojí o „kulturák"

Řídil opilý. Martin Štěpánek se ve vedení města drží „zuby nehty"