Už teď se jim žije mnohem lépe než před pár měsíci, kdy kvůli uzavřeným Svinovským mostům projížděly kolem jejich domů kolony aut. Na výraznější úlevu od dopravy však obyvatelé Svinova stále čekají. Tu má přinést přeložka frekventované Bílovecké ulice, která nově povede podél železniční trati.

„Nová silnice odkloní dopravu z obydlené části Svinova. Zvýší se plynulost dopravy a zároveň bezpečnost řidičů i obyvatel této městské části," vysvětluje hejtman kraje Miroslav Novák, který je zároveň předsedou Regionální rady Moravskoslezsko, přes niž mají jít dotace na výstavbu této komunikace.

Podle Davida Sventka, šéfa Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, mohou dosáhnout náklady na stavbu Prodloužené Bílovecké podle odhadů až 210 milionů korun, přičemž schválený příspěvek z fondů Evropské unie počítá na tento projekt se 142 miliony korun. Nyní se musí vysoutěžit zhotovitel stavby, realizace by mohla začít do konce tohoto roku a dokončena by měla být v polovině roku 2015.

Přeložka Bílovecké povede podél železniční trati. Má být hotova v roce 2015.

Délka nového úseku bude jeden a půl kilometru. Přeložka silnice povede podél železniční tratě a z jedné strany se napojí na Polaneckou ulici v místě nedaleko kruhového objezdu, který protíná Rudnou ulici a dálnici D1. Z druhé strany naváže na okružní křižovatku v přednádražním prostoru Ostrava-Svinov.

Podle obyvatel Svinova by přeložka vytížené komunikace obvodu skutečně pomohla. „Odklon Bílovecké bude určitě užitečný. Jen si myslím, že tato cesta měla být postavena ještě před opravou Svinovských mostů, protože v tuto chvíli, tedy po uplynulém roce nepřetržitých kolon aut, se musí každému obyvateli Svinova zdát, že se už v jeho bydlišti téměř žádná auta na cestách nevyskytují," poznamenala s mírnou nadsázkou třicetiletá Barbora Frýdlová.

K tématu:

Na modernizaci silnic v Moravskoslezském kraji šly od roku 2007 přibližně tři miliardy korun z evropských fondů. Ještě letos chce Regionální rada Moravskoslezsko na nové projekty uvolnit dalších přibližně 700 milionů korun.

MARTIN PLEVA
KATEŘINA STAVÁRKOVÁ