Vzhledem k tomu, že ustavující krajské zastupitelstvo se bude konat až ve čtvrtek 10. listopadu, prezidenta bude doprovázet ještě původní vedení kraje. Naplánováno je setkání se starosty obcí, se zástupci horníků a OKD i s poslanci a senátory zvolenými za Moravskoslezský kraj.

Ivana Zemanová má vlastní program. V Ostravě navštíví Mobilní hospic Ondrášek, zhlédne divadelní představení v Divadle Petra Bezruče, prohlédne si Dolní oblast Vítkovic, firmu Marlenka International, s. r. o., či domovy pro seniory v Odrách a ve Vrbně pod Pradědem. Zúčastní se také slavnostního slibu příslušníků Policie ČR v Karviné.

Dárky

Pro manželský pár mají představitelé měst a obcí či podniků připraveny také nejrůznější dárky, které jsou stále v režimu utajení.

Jedním z odtajněných je dárek krajského hejtmanství pro manželku Ivanu ručně vyráběné vánoční ozdoby ze Slezské tvorby Opava.

„Jedná se o kulaté baňky o průměru sedm a deset centimetrů, v barvě šampaň a červená, které jsou součástí naší běžné produkce. Baňky jsou zdobené šatonovými kameny a je na nich nakreslená vločka," prozradil předseda představenstva Slezské tvorby Opava Jaroslav Veverka. Pro prezidenta je připravena kolekce kovaných výrobků, kterou zhotovil mladý umělecký kovář Jakub Křenek, dobrovolník spolku Stránské z. s.

Menu

Co se týká stravování, prezidentský pár bude konzumovat jídla české kuchyně, a to v Clarion Congress Hotelu v Ostravě.

„Na jídelním lístku je svíčková na smetaně, bramborový krém s hříbky, lívance s borůvkami, domácí tlačenka s chlebem, pomalu pečené kachní stehno či malinový sorbet s lesním ovocem. Jako pokaždé jsou manželé Zemanovi významní hosté, ovšem bez speciálních požadavků," uvedl ředitel hotelu Radim Beneš. Kromě Ostravy se prezident Zeman podívá i do několika dalších měst a obcí v regionu.

Přesný program návštěvy prezidenta Miloše Zemana v kraji přineseme v zítřejším tištěném vydání Deníku.