Na fotbalové Euro 2012, které začíná v pátek v Polsku a na Ukrajině, se chystají nejen fotbalisté a fanoušci, ale také moravskoslezští policisté. Padesát z nich bude přímo v Polsku, kde naše reprezentace hraje svou skupinu. Další desítky ochránců zákona mají pohotovost v Moravskoslezském kraji.

Lidé mířící auty či autobusy na zápasy našeho týmu by se měli připravit na možné komplikace. „V době konání šampionátu bude znovu zavedena ochrana na vnitřních hranicích Polské republiky," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Bývalé přechody

Častější kontroly lze očekávat na větších bývalých přechodech, například Bohumín Chałupki nebo v Chotěbuzi, klidnější by měly být menší přechody, ale i tam je nutné počítat s případnými kontrolami.

„Doporučujme všem občanům, kteří se chystají do Polské republiky, aby vždy u sebe měli příslušné cestovní doklady a všechny doklady, které jsou potřebné pro jízdu vozidla do cizího státu," zdůraznil Tuhý.

Co se týká jízdy autem, policisté doporučují trasu po dálnici D1 směrem na Bohumín a v Polsku dále pokračovat po silnici číslo 78. Ta se u obce Żlory napojuje na dálnici A1 a poté A4 směrem na Wrocław, kde český tým hraje své zápasy. Cesta po dálnici A1 až do Katovic není zpoplatněna.

Kde lze čekat komplikace

Jiné silniční trasy představují velké komplikace. „Nedoporučujeme trasu po silnici I/48 a R/48," řekl šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý. Na Frýdecko-Místecku a také v Chotěbuzi je provoz kvůli stavebním pracím omezen, se zdržením je nutné počítat i na navazující polské silnici S1.

Po celou dobu šampionátu budou v pohotovosti i policisté z ostravského dálničního oddělení. „Dálniční oddělení Ostrava bude monitorovat provoz na D1," uvedl Tomáš Tuhý s tím, že moravskoslezští policisté se zaměří i na další důležité tahy. „Jejich úkolem není jen kontrolovat vozidla, ale řidičům poskytnout důležité dopravní informace o trasách do Polska," dodal krajský policejní ředitel.

Ve dnech zápasů českého týmu vzlétne policejní vrtulník, který bude sledovat situaci v Moravskoslezském i dalších krajích.

Policisté se objeví také ve speciálních fotbalových vlacích, které mají být vypraveny z Prahy a Brna. Na policisty z Moravskoslezského kraje mohou lidé narazit i přímo ve Wrocłavi, kde vytvoří společné hlídky s polskými kolegy. Reagovat mají mimo jiné na případné výtržnosti. „Budou k dispozici nejen našim fanouškům, ale všem občanům České republiky, kteří se mohou v Polsku v souvislosti se šampionátem dostat do různých potíží.

Během šampionátu budou fanouškům k dispozici telefonní čísla a webové servery

Moravskoslezská policie zřídila nouzovou linku na operačním středisku. Volat lze například kvůli dopravním komplikacím telefon 974 721 051.

Pokud se lidé dostanou do potíží během cesty vlakem nebo budou svědky násilí a napadání dalších pasažérů, lze poslat SMS na číslo +420 734 267 040 .

Při problémech lze využít i nonstop linku českého konzulátu +48 600 978 977 .

V případě problémů českých fanoušků byla zřízena i speciální polská telefonní linka, kde budou operátoři komunikovat v polštině, češtině a angličtině. Pro volání v Polsku platí číslo 0800 200 300. Pro volání mimo Polsko platí číslo +48 608 599 999 .

Dopravní informace a rady pro cestu do Polska lze nalézt na www.policie.cz v rubrice Informace pod názvem Jedeme na Euro 2012.