Právě lidem, kteří se dostali do finančních potíží, radili v pondělí i v Ostravě v rámci akce Den bez dluhů odborníci ze společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Jedním z klientů byl i muž, který podle svých slov déle než čtyři desetiletí pracoval.

Policistka odešla od soudu s podmíněným trestem a zákazem práce u policie.
Policistka podle soudu porušila zákon. Musí svléknout uniformu

„Tvrdil, že nejprve byl zaměstnanec a pak živnostník. Pak jej ale postihly zdravotní problémy a živnost musel přerušit. Tento klient nám také říkal, že na důchod pomýšlet nemůže, protože si neplatil sociální pojištění. V takovém případě se dá těžko něco radit. Snad jen to, aby se pokusil najít si práci, kterou by se svým zdravotním stavem zvládal. Případně aby požádal o invalidní důchod,“ popsal příběh jednoho z návštěvníků Dne bez dluhů Jan Kuchař ze společnosti KRUK, který lidem u stánku v budově Úřadu práce v ulici 30. dubna radil.

Na to, jak se vyrovnat s dluhy, se přišla zeptat i žena, která uvedla, že celý život pracovala jako prodavačka.

Den bez dluhů. Nejen odborníci na finance, ale i pracovnice Slezské diakonie radili lidem, kteří se dostali do finančních potíží a navštívili pracoviště Úřadu práce v Ostravě.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

„Říkala, že má artrózu, takže tuto práci už dělat dále nemůže. Zároveň si posteskla, že invalidní důchod jí přiznán nebyl. Paní jsme poradili, ať si zkusí najít méně náročnou práci. Stejně jako jí i dalším klientům říkáme, ať se k problému postaví čelem. Pokud někdo jen vyhazuje do koše složenky k zaplacení peněz, stejně nic nevyřeší. Naopak, zadlužení narůstá,“ upozornil Jan Kuchař.

Podle něj se hodně lidí stále dostává do potíží kvůli tomu, že si neuváženě půjčují na něco, bez čeho se obejdou. Příkladem je nákup spotřební elektroniky.

„Poměrně často se setkáváme i s případy, kdy finanční potíže musí řešit člověk, který si sice sám nepůjčil, ale zaručil se třeba bytem za půjčku svému příbuznému. Pokud ten přestane půjčku splácet, přechází povinnost na ručitele. Ten se tak dostává do velmi svízelné situace,“ upozornil na další případy odborník.

Počet baníkovců, kteří dorazili do Opavy, přesahoval hranici jednoho tisíce lidí.
Baníkovci v Opavě: útoky proti zátarasům i bago s lahvačemi
ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Máme obavy, řekli odboráři z hutě britskému velvyslanci