Jste tlustí, tak nežerte - tato „dobrá rada" asi platí u těch, kteří potřebují shodit pár kilogramů nabraných během Vánoc, dalších svátků a oslav. Těm, kteří ale takto „kynuli" několik let a nosí s sebou i několik desítek kilogramů tukových zásob navíc, už musí doporučit odborníci i jiné postupy.

Primář chirurgie Vítkovické nemocnice Pavol Holeczy, který se specializuje na chirurgickou léčbu obezity, míní, že morbidní obezita je nemoc, která se musí léčit. „Stejně jako alkoholismus a drogová závislost. Několika kilogramů nadváhy se člověk zbaví pevnou vůlí, změnou stravovacích návyků a cvičením, když však s sebou nosí navíc přes čtyřicet kilogramů, sám to nezvládne," tvrdí Holeczy, kterému nedělá problém sníst na posezení celou čokoládu, nejlépe dvousetgramovou studentskou pečeť.

Tlustému chirurgovi se špatně operuje

„Nemůžu ale takto hřešit každý den. Jím pravidelně, od všeho trochu a rekreačně sportuji. Také musím jít svým pacientům příkladem, nehledě na to, že tlustému chirurgovi se pak špatně operuje," vysvětluje důvody, proč se sám udržuje v kondici.

Holeczy se svým týmem léčí pacienty s morbidní obezitou třeba „palačinkou". Tak říkají zákroku laparoskopické plikaci , pomáhajícímu lidem ve vyšších stadiích obezity, kteří už nemají šanci na úspěch snížit svou hmotnost konzervativními způsoby.

„Principem zákroku je zmenšení objemu žaludku. Toho chirurgové dosáhnou zanořením žaludeční stěny dovnitř žaludku. Na rozdíl od podobných operací není třeba u tohoto výkonu odstraňovat velkou část zcela zdravého žaludku. Ten ponecháme nemocnému celý, zjednodušeně řečeno jej pouze určitým způsobem, prošitím, zúžíme. Metoda je velmi šetrná a především je vratná," vysvětlil Holeczy.

S balonkem proti hladu

V ostravské fakultní nemocnici si pacienti s morbidní obezitou mohou vybrat z několika metod. Nabízejí tu operační řešení, pacienti také „polykají" nejmodernější typ intragastrického balonku, díky kterému pak nepociťují hlad.

„Balonek je volně umístěn v žaludku a opatřen speciálním katétrem, který lze pomocí endoskopu v žaludku uchopit, aby mohla být do balonku kdykoliv doplněna speciální tekutina, která jej vyplňuje," popsal specialista interní kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka s tím, že katétr zároveň plní funkci kotvicího mechanismu, umožňujícího balonek kdykoliv ze žaludku vytáhnout. Balonek může mít pacient v žaludku i dva roky, tekutinu v něm mohou lékaři doplňovat i injekčně pomocí portu umístěného v podpaží.