Podle schváleného územního plánu byly vypracovány pro tento spoj čtyři varianty, jedna šetrná, další tři by přírodní památku naprosto zdevastovaly. A právě tuto šetrnou variantu před časem schválila Rada města Ostravy.

PŘÍRODNÍ KLENOT

Zvláště chráněné území Turkov leží na pomezí katastrů městských obvodů Třebovice a Martinov. Jde o dvacetihektarový zbytek starodávného lužního lesa, který je ze všech stran obklopen komunikacemi. Dodnes jsou v lese patrny hráze bývalých rybníků, na nichž rostou zdravé a krásné duby staré i dvě století.

Jaromír Nohavica
Nové album Jaromíra Nohavici nese název Poruba. Proč? Bo!

Povodeň v roce 1997 napáchala značné škody, voda z této kotliny dlouho neodtékala a v důsledku zaplavených kořenů uhynula velká část olšin. Rada města Ostravy vydala právě v roce 1993 obecně závaznou vyhlášku, která tuto lokalitu chrání a přísně vymezuje jakékoliv zásahy do tohoto biotopu.

Na místech bývalých rybníků se vyvinuly mokřadní olšiny, nicméně jsou zde hlavně duby, jilmy, topoly, jasany a vrby. Mezi bylinnými druhy najdeme vzácnou měsíčnici vytrvalou, žluťuchu lesklou, kosatec žlutý, jílovec habrolistý a další. Roste zde velké množství vcelku vzácných hub, například postřeň dubový, čechratička, suchohřib meruňkový, hlíva hnízdovitá lupenopórka červenožlutá.

VZÁCNÝ BIOTOP

Mezi stromy a podmáčenými olšinami žije množství druhů hmyzu, například brouků, z nichž jmenujme alespoň silně ohroženého zdobence zelenavého. Najdeme zde skokana zeleného, čolka obecného i velkého. Velmi staré stromy jsou svými dutinami ideální pro hnízdění ptáků jako třeba lejska bělokrkého či lejska šedého. Domov tu má pět druhů datlovitých včetně strakapouda prostředního. Hnízdí tu i žluva hajní a slavík obecný. Zjištěno bylo dvacet druhů různých savců.

Čtvrtinu plochy tohoto lužního lesa zaujímají velmi staré duby, ostatní dřeviny mají třicet až sedmdesát let. Chybným zákrokem byla v minulosti výsadba nepůvodních smrků a akátů.

Po záplavách v roce 1997 mnoho stromů odumřelo, objevily se vývraty. Tento stav pomohli zčásti odstranit členové nedalekého kynologického klubu, kteří obnovili příkopy a odtoky. Starostové Martinova a Třebovic chtěli území vyčistit, ale odbor ekologie Magistrátu města Ostravy to odmítl s tím, že uschlé stromy a křoviny tvoří biologický odpad, který je zdrojem života fauny a flóry. S odstupem času lze říci, že to bylo rozumné rozhodnutí.

Základní škola Porubská
Základní škola Porubská je šedesátiletá

TURISTICKÉ TRASY

K přírodní památce Turkov téměř přiléhají porubská sídliště, lokalita je v dosahu městské tramvajové i autobusové dopravy. Je to častý cíl víkendových výletů.

Cyklisté ale nedodržují stezky, někteří lidé sem vyvážejí odpady, návštěvníci trhají květiny a podobně. Navzdory této bezohlednosti turkovský lesík všechno vydržel. Tehdy nastala kritická doba, protože právě před deseti lety byl předkládán Radě města Ostravy materiál navrhující vést dálniční přivaděč přes Turkov. Obsahoval i doporučení, aby někdejší rozhodnutí o ochraně přírodní památky bylo zrušeno.

Nic ale nebylo předem ztraceno, protože tak výrazný zásah do územního systému ekologické stability města musely schválit i další instituce, například Agentura ochrany přírody a krajiny, případně ministerstvo životního prostředí. Rada města později navrhla, aby byla přijata takzvaná šetrná varianta výstavby, která by umístila dálniční přivaděč mimo Turkov, a vedla tedy přes ulice Provozní a Průběžnou.

Když tenkrát zastupitelstvo města Ostravy o této šetrné variantě hlasovalo, podpořilo ji všech padesát zastupitelů. 

Na Vedutě  z roku 1728 je pohled na Moravskou Ostravu, která si vytrvale ponechávala původní podobu.
Agrární revoluce v Ostravě aneb Než biskup Bruno pozval na Moravu osídlence