Vyhlášená plzeňská pivnice U Rady v centru Ostravy je dočasně uzavřená. Probíhá v ní rekonstrukce, která by měla být hotová nejpozději v druhé polovině června.

Milovníci tankového plzeňského piva, kteří si tuto prvorepublikovou restauraci oblíbili tak musejí chodit jinam.

„Rekonstrukci jsem plánoval dlouho. Pořád jsem ale termín odkládal, až se nakonec rozhodl pro přelom května a června," uvedl majitel restaurace U Rady Marián Bavlšík s tím, že si od štamgastů stejně vyslechl své.

„Letošní rok je doopravdy nabitý akcemi. Konal se hokejový světový šampionát, teď se blíží fotbalové Euro a po něm bude olympiáda. K tomu musíme připočíst i hudební festival Colours of Ostrava, kdy budou hospody ve městě taky praskat ve švech. Nebylo snadné najít optimální čas pro rekonstrukci," uvedl Bavlšík, jehož podnik má zavřeno od 9. května. „Otevřít bych chtěl určitě ve druhé polovině června. Přesný termín ale nyní říkat ještě nechci," usmál se Bavlšík.

Rekonstrukcí prochází kuchyně i toalety, které byly prakticky původní od znovuotevření začátkem devadesátých let minulého století. Bavlšík přiznal, že o celkové změně interiéru, který navrhoval známý ostravský architekt Habart, neuvažoval. „Myslím, že k restauraci patří a mně osobně se pořád líbí. Součástí rekonstrukce rovněž bude výměna části oken a vzduchotechniky," pokračoval Bavlšík, který jiné změny v chodu restaurace neplánuje.

„Tu zásadní, že jsme u nás zakázali kouření, jsme učinili už v minulém roce. A musím s odstupem času říct, že to byl krok správným směrem. Zvedly se nám tržby v kuchyni a přitáhli jsme do restaurace i nové návštěvníky, kteří mi sami přiznali, že jim kouř z cigaret vadí," prozradil Bavlšík, který byl reakcí lidí překvapen.

„Já se zákazu kouření v restauraci hodně bránil. A to hlavně proto, že jsem měl strach, aby lidé nezačali chodit jinam. Nakonec se ukázalo, že ty obavy byly zbytečné," dodal Bavlšík.