Spojnice mezi centrem Ostravy a dálnicí D1, komfortní objízdná trasa pro ty, kdo se chtějí vyhnout zácpám a kolonám na vytížených silnicích ve městě. To má být Prodloužená Místecká, která se před časem dostala na černou listinu tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty.

Kvůli tomu byla zatím dokončena jen její polovina, kterou sice mohou řidiči využívat, chybí jim ale důležité nájezdy na některé okolní silnice a brzdí je rychlostní omezení. Ještě letos by se to ale mělo změnit. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uvolnilo na dokončení přes sto padesát milionů korun, a práce tak byly přednedávnem obnoveny.

„Můžeme dokončit všechny objekty, které byly pozastaveny, a stavbu do konce roku předat řidičům do užívání celou, tedy včetně zbývajícího dvoupruhu a napojení na ulici Českobratrskou, Hornopolní a Cihelní. To vše za předpokladu, že nám bude ke konci roku přát počasí, neboť souhlas s pokračováním stavby jsme obdrželi teprve koncem května," řekla Deníku mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

V případě technologicky nevhodného počasí při dokončovacích pracích na konci roku by byl podle jejích dalších slov zprovozněn most z Českobratrské s provizorním povrchem. „V současné době se pracuje na mostních objektech, odvodnění, opěrné zdi, schodišti a protihlukových opatřeních. Letos bude dokončeno také veřejné osvětlení, veškerá oplocení, chodníky a okolní zeleň," dodala Nina Ledvinová.

Náměstek primátora pro dopravu Aleše Boháč netají radost nad tím, že se podařilo sehnat peníze na dokončení Prodloužené Místecké. Řidiči se na ni dostanou rovnou z nového mostu v Českobratrské ulici při výjezdu z centra, což jim usnadní jízdu směrem k dálnici, ale i do Poruby. Dopravní situaci ve městě pomohou i sjezdy na ulice Hornopolní a Cihelní, které jsou nyní od Místecké odříznuté.

„Teď bude na řadě oživení výstavby Prodloužené Rudné, která také patří mezi zastavené projekty. Město vykupuje poslední pozemky, překresluje profil této silnice na užší a navrhuje zrušení některých sjezdů, aby se na její realizaci ušetřilo. Až to takto vyřešíme, budeme tlačit na ŘSD, aby se postavila i Prodloužená Rudná," vyjádřil se Aleš Boháč.