Médiím to potvrdila mluvčí Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava, jejíž je planetárium součástí, Klára Janoušková.

Podle lektora ostravského planetária Tomáše Gráfa projekt Kosmické souvislosti aneb astronomie pro školy, který planetárium realizuje od dubna roku 2012 s devíti partnerskými školami, umožnil vytvořit čtyři atraktivní vzdělávací moduly obohacující výuku fyziky na školách. „Důraz jsme kladli na mezipředmětové vztahy fyziky s chemií a biologií," vysvětlil Tomáš Gráf s tím, že každý vzdělávací modul projektu je tvořen audiovizuálním pořadem v planetáriu, programem praktické činnosti v areálu hvězdárny a planetária a tematickou výukou uskutečňovanou s pomocí pořízené didaktické techniky přímo v domovské škole.

Spoluautorka oceněného projektu Ivana Češková doplnila, že pedagogové partnerských středních škol se do projektu zapojili jako spolutvůrci testů a výukových materiálů využitelných při práci s pořízenými didaktickými pomůckami a technikou. „Na vizuální stránce projektu se podílelo ostravské QQ studio," podotkla Ivana Češková.