Z HISTORIE OSTRAVY
Seriál vychází pravidelně
v tištěném vydání Deníku. 

Na rohu ulic Muglinovské a Teslovy v Přívoze (dříve Bezručově) byla v roce 1922 dostavěna továrna na výrobu žárovek. Jmenovala se Lux; šlo o akciovou společnost, která byla založena v roce 1920 v Praze.

Žárovky se jevily jako velmi dobrý odbytový artikl. Jejich roční spotřeba se v nové Československé republice odhadovala na dvacet milionů.

Ostrava byla vybrána záměrně, protože žárovky k osvětlování provozů byly v tomto průmyslovém regionu nezbytné. Od roku 1918 se vyráběly žárovky v podniku Elektra v pražském Hloubětíně.

Osvětlování elektrickým proudem nebyla v té době žádná převratná novinka, první žárovka v našem regionu se rozsvítila již v roce 1894. Stalo se to v Dole Evžen nedaleko Petřvaldu na Karvinsku. Je to překvapivé, protože k tomu došlo jen o pět let později, než si nechal Edison žárovku patentovat. O rok později byly použity elektrické žárovky také v Dole Gabriela rovněž na Karvinsku. Takové osvětlení bylo považováno za bezpečnější než svítilny s hořáky.

Továrna Lux v Přívoze, kterou řídil člen městského zastupitelstva Moravské Ostravy Jan Geisler, fungovala zpočátku velmi dobře, ale ve třicátých letech v době hospodářské krize nestačila splácet úvěry a dostávala se do svízelné hospodářské situace. K té přispěl i fakt, že německá firma Osram (založená v roce 1906) přišla s několika technickými inovacemi, které prodlužovaly životnost žárovek, což způsoboval především fakt, že žhavicí vlákna byla vyrobena ze směsi osmia a wolframu. Vedle toho maďarská firma Tungsram začala jako vůbec první na světě plnit žárovky kryptonem.

O výrobky z Přívozu začal být nižší zájem a továrna Lux v roce 1936 produkci zastavila.

TESLOVA ULICE. V někdejší Bezručově ulici (dnes Teslově) stávala továrna na žárovky. I dnes jsou v této lokalitě obchody a průmyslové podniky.Zdroj: Deník/Boleslav Navrátil
TESLOVA ULICE. V někdejší Bezručově ulici (dnes Teslově) stávala továrna na žárovky. I dnes jsou v této lokalitě obchody a průmyslové podniky. Foto: Deník/Boleslav Navrátil