V útulku pro psy v Ostravě-Třebovicích psy přijímají pouze, pokud ohrožují okolí. Strážníci odchytávají jen psy, kteří ohrožují okolí nebo jsou nemocní.

Pokud chcete pejskům v třebovickém útulku přilepšit, máte dvě možnosti. Až do 30. ledna příštího roku probíhá veřejná sbírka.

Na účet číslo 110189 1649297309 / 0800 můžete přispět jakoukoli částkou.
Za peníze z této sbírky budou pořízeny potřeby pro psy. Pokud chcete pejskům v útulku přispět jiným způsobem, je dobré kontaktovat zaměstnance útulku, kteří poradí s výběrem. 

„V křižovatce na Martinovské v Porubě, pod Bohemkou, jsem viděla pobíhat psa. Zastavila jsem a snažila se ho přivolat, že ho rovnou zavezu do útulku, ale nereagoval. A tak jsem zavolala strážníky. Do telefonu mi řekli, že ho odchytí. Nevím, jak to dopadlo, nemohla jsem v zatáčce zůstat stát ,na blikačkách'… Na facebooku jsem ale četla, že ostravský útulek je plný, a prý když psa odchytí, za městem ho zase vypustí," svěřila se se svým zážitkem Jana Maivaldová z Ostravy-Poruby.

Mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová informaci o tom, že útulek je plný, potvrdila.

Je jich moc

„Volně pobíhajících psů na území města Ostravy je mnohem více, než jaká je kapacita útulku. Nelze proto odchytit každého psa, který se bezprizorně pohybuje po ulici. Prioritně jsou odchytáváni a následně umísťováni v útulku psi, kteří jsou zranění, kteří ohrožují bezpečnost a zdraví osob, kteří ohrožují účastníky silničního provozu," řekla mluvčí.

Popřela však, že by strážníci odchyceného psa z tohoto důvodu za městem zase vypustili.

„Spíše se docela často stává, že psa naloží do auta, a vtom přiběhne majitel s tím, že se mu zaběhl. Za výjezd odchytové služby sice neplatí, ale může mu být uložena pokuta za to, že porušil povinnost vedení psa na vodítku," upozornila Zychová.

Zvýšený počet volně pobíhajících psů jako každoročně očekávají po vánočních svátcích. Lidé stále dávají svým blízkým jako dárky zvířata.

„Mnohdy končí v útulku, v horším případě přímo na ulici," netajila se Zychová z tohoto důvodu obavami z nadcházejících svátků.

Útulek pro nalezené psy byl v Ostravě-Třebovicích zřízen v roce 1998. Jeho provozovatelem je Městská policie Ostrava a vlastníkem město Ostrava. Jeho kapacita je 149 kotců, z toho 119 kotců je určeno pro zdravé psy, ostatní kotce jsou vyhrazeny pro umístění v karanténě pro nově přijaté nebo nemocné psy. Nyní jich zde čeká na nového pána 148. Roční náklady na provoz útulku dosahují zhruba 9,3 milionu korun.

Od počátku provozu prošlo třebovickým útulkem již 17 716 psů, z toho 6819 se vrátilo zpět ke svým majitelům, 8603 pejsků našlo nové páníčky. „Ostatní bohužel to štěstí neměli, 2146 psů muselo být utraceno nebo uhynulo, mimo jiné na následky špatného zacházení, zranění či nemocí," doplňila Vladimíra Zychová.