Čekal jsem, že lidé přijdou. Ale že jich bude tolik…

Netrvá dlouho a v dálce se objevuje kolona vozidel, ze kterých hned po příjezdu na odstavné parkoviště vyskakují vojáci a tankují palivo do obrněných transportérů.

Po krátké rozmluvě s mluvčím konvoje se ocitám v jednom 
z vozidel Stryker, kde mě ve spartánském interiéru vítají dva unavení, ale přátelští vojáci. Tři další muži ve vojenských uniformách stojí v otevřených průlezech.

Na řidiče v přední části vozidla není přes veškeré elektronické vybavení téměř vidět.

Kolona se dává do pohybu a vojáci za obrovského hluku motoru, takže na sobě musíme křičet, vyprávějí o své cestě z Pobaltí.

Podrobnou reportáž, včetně EXLUZIVNÍCH zážitků přímo z kolony, ve které společně s americkými vojáky cestoval i redaktor Deníku, přineseme už v pondělním vydání. Nezapomeňte si už dnes koupit tištěné vydání Deníku.

Průjezd americké armády Ostravou.

Průjezd americké armády Ostravou.

Průjezd americké armády Ostravou.
VELKOU FOTOGALERII Z PRŮJEZDU KONVOJE OSTRAVOU NAJDETE ZDE

Pět set příslušníků US Army ze 2nd Stryker Cavalry Regimentu se 115 kusy techniky – kolovými obrněnými transportéry M1126 Stryker s doprovodnými a zabezpečujícími vozidly – překročilo v neděli na třech místech hranice České republiky. Nejdřív – pár minut před jedenáctou hodinou – vjela na naše území první část konvoje přes hraniční přechod Věřňovice – Bohumín. Čítala šest strykerů a šest doprovodných vozidel. Se zhruba hodinovým odstupem pak následovaly další dvě skupiny – o třinácti a dvanácti vozidlech -video a online reportáž najdete zde.

Rutina

„Cvičení byla poměrně rutinní záležitost, až na několik úkolů, které byly opravdu náročné. Na cestě jsme už několik dní a ještě si ve strykeru nějakou dobu posedíme, než dorazíme na naši německou základnu. Včera jsme navštívili Krakov, kde jsme měli volno na vycházku po městě a moc se nám tam líbilo. Teď se těšíme hlavně do Prahy. Zde nás čeká další volno, které využijeme opět k návštěvě města," vysvětluje mladý americký voják Witman.

Po chvíli mi vojáci uvnitř dávají možnost otevřít jeden 
z příklopů a podívat se z obrněného transportéru ven. Za jízdy na střeše vozidla fouká tak silně, že se posádka strykeru proti mrazivému větru chrání kuklou přes obličej a hned dvěma páry rukavic.

V Ostravě

Kolona obrněnců zrovna projíždí Ostravou, kde ji na každém mostě a přístupném úseku dálnice nadšeně vítají davy přihlížejících lidí, kterým Američané odpovídají máváním a zdviženými palci.
Během průjezdu klímkovickým tunelem voják Burrows ve vedlejším průlezu oznamuje, že konvoj musí zastavit kvůli poruše jednoho z vozidel. Za tunelem konvoj zajíždí ke krajnici.

V okamžiku jsou všechna vozidla obklopena nadšeným davem, lidé podávají své děti vojákům v průlezech transportérů a bez ustání fotí. Nucená přestávka v jízdě nabízí možnost rozhovoru s Georgem Burrowsem ve vedlejším průlezu.

Přátelské uvítání

„Pocházím z Dallasu v americkém státě Texas a v armádě sloužím už tři a půl roku. Zúčastnil jsem se bojové mise v Afghánistánu a teď jsem měl možnost navštívit i vaši zemi," vypráví.

Asi po půlhodině se transportéry opět dávají do pohybu a míří k areálu dálniční údržby v Mankovicích, kde budou znovu tankovat.

„Čekal jsem, že se na nás lidé přijdou podívat, ale netušil jsem, kolik jich bude. Popravdě jsme ještě v žádném ze států, kterými jsme projížděli, nezažili takto přátelské uvítání, jako tady v České republice. Jen jeden z hloučku lidí mávajících ruskými vlajkami na nás vystrčil holý zadek, když jsme projížděli okolo jedné z čerpacích stanic," s úsměvem uzavírá velitel vozidla Stryker.

Více o pohybu Američanů v Česku najdete už dnes v tištěném vydání. NEZAPOMEŇTE si koupit váš Deník.

DENIS FIEBRICH