Jedno z nejnavštěvovanějších míst v kraji, Zoo Ostrava, mělo loni pernou sezonu. Významnou událostí bylo narození prvních slůňat v Česku, z nichž nakonec přežilo jen jedno, samička 

Jak teď s odstupem času vnímáte úspěch ostravské zoo, které se jako jediné v Česku podařilo odchovat živé slůně?

Že to mnohaleté úsilí celé řady lidí, od myšlenky postavit v Ostravě nový a moderní pavilon pro slony přes nespočet jednání o dovozu prvních slonů až po samotné získávání zkušeností s výchovou slůněte, opravdu stálo za to. Je to až neuvěřitelné, jak se z Rashmi stala známá a populární osobnost naší zoo, kterou obdivují lidé po celé republice. Je to opravdu velký úspěch, kterého si nesmírně ceníme, přestože věříme, že lidé vnímají i další podstatné změny a novinky, které se podařily v posledních letech v areálu ostravské zoo vybudovat.

Co byste popřál Rashmi k jejím prvním narozeninám?

Co jiného, než aby dále tak prospívala, jak prospívá, aby z ní vyrostla zdravá a silná slonice, která, až dospěje, bude sama odchovávat mláďata.

Jak dlouho ještě Rashmi zůstane v Ostravě?

To, jak dlouho ještě v Ostravě zůstane, neumím zatím říci. Určitě ale minimálně pět až šest let, což je doba, kdy by měla pobývat ve společnosti své matky, aby se naučila být správným slonem, to znamená, poznala všechna pravidla fungování sloního stáda. O jejím dalším osudu pak budeme jednat s koordinátorem chovu slonů indických. Vzhledem k tomu, že v přírodě tvoří sloní stádo samice s různověkými mláďaty (odrostlí samečci se posléze od mateřského stáda oddělují a zakládají své mládenecké skupiny, případně starší sloni žijí samotářsky) a dospělí samci se k nim přidávají pouze v období říje některé ze samic, je velmi pravděpodobné, že u nás nakonec malá Rashmi zůstane a odcestuje její otec, kterého pak nahradí jiný nepříbuzný samec. Nicméně toto je zatím velmi předčasné.

Loni byla návštěvnost zoo, především kvůli malé Rashmi, rekordní. Nemáte obavu, že návštěvníků letos dost ubude?

To se dá velmi obtížně odhadnout. Navíc je také velmi těžké přesně říci a žádný marketingový průzkum pravděpodobně neodhalí, jestli přišel v loňském roce do zoo rekordní počet návštěvníků kvůli samotné Rashmi, kvůli tygřatům či dalším mláďatům a novým druhům zvířat, kvůli historicky nejrozsáhlejší reklamní kampani, kvůli tomu, že v zoo pokračuje výstavba nových pavilonů a je rok od roku objektivně krásnější a přitažlivější či prostě jen kvůli příznivějšímu počasí.

Jaké největší novinky pro letošní rok Zoo Ostrava pro své návštěvníky chystá?

Letošní rok pro nás bude opět velmi náročný. Ponese se ve znamení budování nových expozic, které bezesporu přispějí k dalšímu rozvoji naší zoo ať už na poli chovatelském či v oblasti služeb pro návštěvníky. V průběhu roku budou dokončeny dvě velké investiční akce, které začaly už loni. Jde o stavbu návštěvnického centra spojeného s restaurací a řadou dalších objektů jak pro návštěvníky, tak i pro zvířata. Pro návštěvníky se pak otevře na jaře příštího roku. Pokračuje také odbahnění a další úpravy jednoho z rybníků v areálu zoo. Dokončit by se měla i rekonstrukce oplocení areálu zoo.

Jaká mláďata by se letos měla v ostravské zoo narodit?

Velmi očekávanými mláďaty jsou mláďata ohrožených lvů indických nebo pand červených. Jestli se ale narodí, to zatím neumíme předpovědět. V obou případech by se jednalo o ostravský prvoodchov, u lvů indických dokonce o český prvoodchov. Narodit by se měla ale i mláďata sovy pálené, sýčka obecného či supa hnědého.

Související články: Nový seriál Ze zoo do zoo uvede ostravská televize v květnu

Agresivní ostravské mládě orlosupa si podmanilo španělského otčíma

OBRAZEM: Slůně Rashmi oslavilo své první narozeniny

Sloní samička Rashmi slaví první narozeniny. Všechno nejlepší, slůně!