VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potraviny vs. vitaminy z dovozu. Ideální probiotikum je kysané zelí

Letošní poměrně tuhá zima prověřila obranyschopnost našich organismů. A nevyhnula se nám ani chřipková epidemie. Zajímá vás názor odborníků na to, jakými druhy zeleniny a ovoce je pro Středoevropana ideální během zimy doplňovat vitaminy?

23.2.2017 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Od pradávna je za nejzdravější „zimní" zeleninu považováno nakládané kysané zelí.

„Původní praktická receptura uchování zelí kvašením pochází už z období Čingischánových nájezdníků. Pro svou jednoduchost se udržela až do dnešních dnů. Zdravotní přínos kysaného zelí je naprosto fenomenální. Tělu dodává řadu potřebných vitaminů, stopových prvků a vlákniny," vysvětlil lékař Jiří Pumprla, odborník na prevenci, diagnostiku a léčbu obezity a metabolického syndromu.

Podle něj je kysané zelí ideální domácí probiotikum.

„Jde o živé mikrobiální potravní doplňky, které příznivě ovlivňují hostitele zlepšením jeho střevní mikroflory. Kysané zelí tuto funkci plní na sto procent. Obdobný přínos pro lidský organismus má konzumace i další domácí zeleniny, kterou si můžeme připravit a bez chemických přísad zakonzervovat doma," doplnil Jiří Pumprla. Opakem je podle něj pak požívání takzvaného čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou nakoupené v zimním období v supermarketech.

„Nejedná se o čerstvé zboží a často není ani dostatečně zralé, neboť se v místech původu musí sklidit ještě před dozráním. To se děje až při cestě za zákazníkem v kamionu," přidal svůj názor Jiří Pumprla.

PROČ REGIONÁLNÍ POTRAVINY?

Jak zároveň upozornil, byly v prestižním časopise The Nature publikovány výsledky studie šanghajské univerzity, zabývající se odlišnostmi genetické výbavy střevního mikrobiomu (bakterie žijící v našich střevech, které mimo jiné podstatně ovlivňují naši imunitu) mezi jednotlivými lidskými rasami.

„Zjistilo se, že se genetická výbava střevních bakterií Američanů, Evropanů a Asiatů odlišuje. Lze tedy očekávat, že naše střevní bakterie lépe zužitkují regionální potraviny než ty exotické z daleké ciziny, protože jsou na ně uzpůsobené," upozornil Jiří Pumprla.

Nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice Bohumila Weiserová odpověděla, že nejen kvalitní kysané zelí, ale i zelenina, jako například červená řepa, celer, cibule, červené zelí, pastinák, růžičková kapusta, křen obsahují vyšší množství vitaminů, hlavně vitaminu C a kyseliny listové. Dodala také, že cesta ovoce a zeleniny od pěstitele na náš stůl by měla být co nejkratší, aby nedocházelo ke ztrátám vitamínů. „Proto je konzumace sezonní místní zeleniny a ovoce pro tělo mnohem přirozenější a vhodnější. Tyto potraviny totiž obsahují látky a živiny, které tělo v daném ročním období potřebuje," dodala nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice.

NEJÍST, NEPÍT, NEDÝCHAT

Ostravský geriatr Hugo Přibyl nepochybuje, že strava výrazným způsobem přispívá k tomu, jestli se nám zdravotní potíže vyhýbají, nebo nás naopak postihují.

„V době umělých hnojiv a geneticky upravovaných plodin je ale každá rada dost obtížná. Našemu organismu ale určitě prospějeme, když se nebudeme přejídat. Stejně tak je určitě lepší sáhnout po jablku nebo jiném ovoci než po uzeninách," odpověděl lékař.

Jestli je lepší v zimě doplňovat vitaminy u nás tradičním kysaným zelím než třeba rajčaty, paprikami a okurkami z dovozu, na to je podle něj obtížné jednoznačně odpovědět.

„Pokud by si člověk zelí vypěstoval na své zahrádce, pak jej sám naložil do sudu a během zimy z těchto svých zásob doplňoval vitaminy, pak bych s odpovědí neváhal. A že by naše organismy měly být historicky navyklé během zimy spíše než na rajčata, papriky a okurky třeba právě na zelí, cibuli a červenou řepu? Pokud by to člověk bral až tak do důsledku, tak by v dnešním světě mohl zdravě žít jen tehdy, pokud by nejedl, nepil a také nedýchal," dodal s nadsázkou Hugo Přibyl.

Autor: Břetislav Lapisz

23.2.2017 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice 2017
19

OBRAZEM: Rozmarné slavnosti řeky Ostravice

Pivní slavnosti pivovaru Ostravar.
AKTUALIZOVÁNO
16

OBRAZEM: Slavnosti pivovaru Ostravar. Tečku za 17. ročníkem udělal Čechomor

Dřisty fifejdskeho Ofila: Pojedě se na Ostravicu? aneb Jak se Lojzek vykival

/SERIÁL DENÍKU/ Přinášíme další díl pravidelného seriálu Deníku.

OBRAZEM: Americké bouráky na Dole Michal

Už posedmnácté se sjeli do areálu historického Dolu Michal v Michálkovicích majitelé i milovníci bouráků Made in U.S.A.

Přeregistrace ostravské ČSSD skončila... dozvuky přetrvávají

/ZÁKULISNÍ POSTŘEHY/ Členové špatně volí vedení, vyměníme členy. Tak popisoval akt „vyjádření věrnosti" sociální demokracii Vladimír Majer, nyní už bývalý člen i bývalý předseda její místní organizace Bartovice a Radvanice.

Příprava: Karviná – Baník 1:3

Dětmarovice – Pro oba kluby úvodní přípravné utkání na novou ligovou sezonu dopadlo lépe pro fotbalisty Baníku Ostrava, kteří přehráli Karvinou 3:1.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies