Dávkou trpělivosti se budou muset obrnit řidiči, kteří se od 3. června budou chtít dostat směrem od ulice 28. října na Dubinu, do Hrabůvky nebo Zábřehu. Od křižovatky u radnice Jihu totiž začnou dopravní omezení, jež budou provázet propojení Pavlovovy a Plzeňské ulice.

Tato úprava má ulehčit zejména těm, kteří budou chtít odbočit do Zábřehu, případně jet dále směrem k Bělskému lesu.

„Půjde o ,pravé' propojení obou ulic, což znamená, že ho využijí řidiči jedoucí po Pavlovově, kteří budou chtít sjet doprava na Hrabůvku, nebo řidiči, kteří pojedou po Plzeňské ve směru od Nové Vsi a budou chtít odbočit doprava do Zábřehu," přiblížil Michael Kutty, tiskový mluvčí Ostravy-Jih. Zároveň dodal, že součástí návrhu je i mimoúrovňové stavba podchodu pro pěší a cyklisty spolu se zajištěním bezbariérového přístupu na tramvajové zastávky hromadné dopravy.

Letecký snímek ulici Pavlovova a Plzeňská z aplikace Google Maps.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE

Na stavbu navazuje i kolejové propojení obou zmíněných ulic a výstavba cyklostezky.

„Záměrem akce je vybudování nové západní dvoukolejné větve propojující stávající tratě. Díky tomu dojde ke zvýšení variability tramvajové dopravy v jednom z nejvíce osídlených obvodů," doplnil mluvčí magistrátu Michal Bayer. Dubinou, Výškovicemi, Zábřehem a Hrabůvkou by tak mohla jezdit jedna tramvajová linka.

V souvislosti s výstavbou propojení a vybudováním nového podchodu dohromady za zhruba 140 milionů korun začnou v červnu stavební práce, které budou provázet dopravní omezení na Plzeňské ulici v úseku od Ferony až po křižovatku ulic Plzeňská, Horní a Moravská, tedy těch, které se křižují před radnicí obvodu.

V době od 3. do 26. června budou zahájeny přípravné práce, které si vyžádají uzavření jednoho jízdního pruhu v každém směru. Od 27. června do 4. července pak bude v daném úseku tramvajová výluka v obou směrech. Ta se bude v průběhu stavby ještě několikrát opakovat podle toho, jak budou postupovat stavební práce. Měla by však trvat v rozmezí od tří do deseti dnů. V úseku bude sice zajištěna náhradní hromadná doprava, ta se ale nebude týkat zastávky Most Mládeže, jež bude po celou dobu stavby zrušena. Dále bude od 27. června do 30. září uzavřen celý jízdní pás ve směru od centra do Hrabůvky, rovněž bude uzavřen nájezd z rampy z Rudné ulice. Provoz bude přes středový tramvajový pás převeden do protisměru, kde bude veden obousměrně. Totéž pak platí do 13. prosince, kdy se obousměrný provoz převede na již opravenou polovinu Plzeňské ulice.


PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE