Ani kvůli špatnému počasí si spousta mladých lidí nenechala ujít poslední prázdninový pátek, který se vydala oslavit do nejznámější ostravské ulice Stodolní. Deník se vydal do ruchu noční ulice, aby zjistil, jestli je fenomén Stodolní mezi studenty stále populární.

„Dneska jsme si tah po barech nemohly nechat ujít. Určitě tady budeme až do rána. Příští týden začíná škola a povinnosti, takže už na propařené noci nebude moc času," řekla Deníku sedmnáctiletá Petra, která nastupuje do třetího ročníku střední školy. Na otázku, jestli s nezletilostí nemají v barové ulici problémy, odpověděla, že většinou ne. „Když nám někdo nechce nalít, tak poprosíme někoho staršího nebo jednoduše změníme podnik," dodala studentka.

Najít mezi návštěvníky nějaké středoškoláky byl celkem problém. Většina lidí, kteří ve Stodolní vyhledávali zábavu, patřila k vysokoškolským studentům, kterým podzimní semestr začíná až zhruba za tři týdny. „U nás se při nástupu na studium nic nezmění, akorát začneme na Stodolní chodit ve středy místo v pátek. Zatím ale máme ještě nějaký ten týden čas a ty si hodláme užít. Dneska dříve než za svítání určitě neskončíme. Nejčastěji chodíme do barů Papa, Éčko nebo Mulata. Snažíme se jich ale vystřídat co nejvíce," míní dvacetiletý Martin Polášek.

Noční ulice patřila také tradičním návštěvám ze sousedního Polska. Dvojice mladých Poláků si nás „odchytila" a anglicky se ptala na nejbližší směnárnu. Situace jsme hned využili a vyzpovídali je.

„Na Stodolní chodíme tak třikrát do roka. Stavíme se na nějaký drink, popovídáme si s holkami a občas si zajdeme i prohlédnout centrum města, když už tady jsme. Většinou se ale nezdržíme více než pár hodin. Dneska to ale možná potáhneme déle, protože v pondělí nastupujeme do maturitního ročníku a už asi nebudeme mít čas sem zajet," vysvětlil Karol Komar z Katovic.

Že večer nebyl plný jen neškodné zábavy a přátelského družení lidí, dokládá vyhazovač Jiří z klubu Vrtule. Podle něj jde zatím o nejhorší prázdninový pátek.

„Lidé jsou agresivní a arogantní. Myslí si, že když jim bylo před týdnem osmnáct, tak jim patří svět a můžou si dělat, co chtějí," sdělil vyhazovač. „Nezletilých, kteří se snaží dostat nějaký drink, je taky řádově mnohem víc. Naštěstí u vchodu kontroluji občanky, takže se sem žádný takový nedostane, ale překvapuje mě jejich drzost. Někteří to zkoušejí třeba i pětkrát za večer," uzavřel Jiří.