Laicky řečeno, zatímco emise jsou to, co uniká do ovzduší z komína nebo výfuku auta, imise je to, co skutečně dýcháme.

Imisní limit tedy udává zákonný počet dnů, kdy je v ovzduší naměřeno více částic polétavého prachu, než je povolených 50 mikrogramů na metr krychlový. Pro polétavý prach je v České republice stanoven imisní 24hodinový limit, který může být překročen nanejvýš 35krát v roce.

Počet překročených emisních dnů:k 3/2014 - k 3/2015
Přívoz 27 - 22
Zábřeh 22 - 21
Fifejdy 20 - 20

*Zdroj: ČHMÚ

„Trend posledních let je jasný, k vyčerpání povolených 35 dní dochází v Moravskoslezském kraji pravidelně již během měsíce února. Po zbytek roku pak obyvatelé dýchají vzduch, jehož kvalita nesplňuje zákonem dané imisní limity a má dopad na zdraví místních obyvatel," uvedla Kamila Plocková, projektová manažerka obecně prospěšné společnosti Čisté nebe, která monitoruje kvalitu ovzduší na Ostravsku.

Počasí problém znečištění ovzduší nevyřeší

Moravskoslezský kraj má dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Rozptylové podmínky jsou zhoršené hlavně v zimě a na podzim.

„Hodnoty polétavého prachu se během topné sezony vždy vyšplhají vysoko. Je to dáno i pánevním charakterem oblasti. Počasí problém znečištění ovzduší však nevyřeší," uvedl Roman Volný z regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ostravě.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou v těchto dnech dobré. Podle aktuálních hodinových koncentrací polétavého prachu byla situace na většině území regionu hodnocena včera jako velmi dobrá.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se včera ráno pohybovaly v rozmezí od 19 do 43 mikrogramů na metr krychlový, přitom ještě v neděli odpoledne byly mezi 57 a 117 mikrogramy na metr krychlový.

V Ostravě-Radvanicích byl počet znečištěných dnů loni vyčerpán už začátkem března 2014, místní meteorologická stanice zde naměřila sedmatřicet znečištěných dní. Podle posledních informací Českého hydrometeorologického ústavu o kvalitě ovzduší je letošní dosavadní situace v kraji lepší než v uplynulém roce. Maximálního počtu povolených překročení ještě nebylo nikde dosaženo.

Obvod Ostrava-Poruba v těchto dnech zprovoznil na svých webových stránkách informace o aktuálním stavu ovzduší na území městského obvodu. Informace, které zájemci najdou na webových stránkách poruba.ostrava.cz, fungují na stejném principu jako semafor. „Hned nahoře najdou lidé barevný box, kdy zelená znamená stav bez omezení aktivit, oranžová doporučuje omezené aktivity a červená upozorňuje, že lidé by se neměli zbytečně pohybovat venku. Je zde i podrobně popsáno, jaké aktivity mohou při daném stavu ovzduší provozovat," uvedl starosta Petr Mihálik s tím, že zdravotní rizika zpracovala Krajská hygienická stanice v Ostravě.