Mohutný hustý dým viditelný na kilometry daleko a dávající tušit, že někde opět bojují hasiči s rozsáhlým požárem v Moravskoslezském kraji není příliš často k vidění. Přesto se některých obyvatelům ostravských Vítkovic a blízkého okolí vybavil požár, který zhruba před třemi lety vypukl v areálu firmy na zpracování odpadů ve Vratimově. 

Zdroj: Čtenáři Deníku

Zásah se dodnes řadí k těm náročnějším, které hasiči Moravskoslezského kraje absolvovali. Plameny řádily na ploše o rozloze padesát krát sto metrů. S ohledem na skladbu materiálu museli hasiči použít velké množství pěny. Na místě bylo devatenáct jednotek - VÍCE ZDE.

Zdroj: HZS MSK

Takto vypadalo dohašování požáru následující den:

Požár lesa v Beskydech

Velmi náročná byla rovněž likvidace požáru lesa v Beskydech poslední dubnový víkend v roce 2012. Také tehdy s plameny bojovalo bezmála třicet hasičských jednotek a podpory se jim dostávalo i ze vzduchu.

Požár vypukl v sobotu po poledni v lokalitě Jamník v beskydských Starých Hamrech.

Požár SPV RECYCLING v Ostravě
Požár autovrakoviště v Ostravě-Vítkovicích pohledem čtenáře
Kvůli pondělnímu (10. května 2021) požáru v areálu autovrakoviště v Ostravě-Vítkovicích byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Hustý kouř byl od rána viditelný už zdaleka.
Obří požár autovrakoviště v Ostravě: k explozi došlo v drtiči odpadu

K zásahu byly vyslány profesionální a dobrovolné jednotky ze širokého okolí. Cisterny dovážely vodu, které hasiči potřebovaly obrovské množství.

Hořelo několik hektarů lesa. Ohnisko objevil hlídkový letoun s volacím znakem Florian. Jednalo se o požární hlídku, kterou si pro ochranu lesů objednávají Lesy ČR.

Posádka tehdy oznámila požár a jeho přesnou pozici hasičům, kteří vyslali pozemní jednotky. Florian se pak vrátil zpátky na základnu v Kroměříži, odkud vzlétlo další letadlo, které je přizpůsobeno k hašení - VÍCE ZDE.

Vladimír Vlček, ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, byl v sobotu 8. května 2021 v Praze povýšen do hodnosti generálmajora.
Čerstvý generálmajor a šéf MS hasičů Vlček: V Ostravě jsem začínal od píky
Požár výškového domu, 8. srpna 2020 V Bohumíně.
Nejhorším požárům v ČR předcházely děsivé okolnosti. Budovy mizely, lidé umírali

Nejhorší požáry jsou ale samozřejmě ty, při kterých umírají lidé, zůstávají po nich zničené domy, mizí historické objekty. Nikdy ale nechybí obětavé úsilí hasičů snažících se životy lidí i jejich majetek zachránit. Výběrch největších povrchových požárů z posledních let, při kterých redaktoři Deníku vycházeli také z výsledků ankety Hasič roku, kategorie Zásah roku, a také z vlastního archivu NAJDETE ZDE.