VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S hygienou měly problémy desítky restaurací, na ostravské si lidé stěžují nejvíc

Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.

1.3.2016 3
SDÍLEJ:

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.Foto: KHS Ostrava

Kdyby měli lidé možnost nahlédnout do zázemí některých restaurací a stravovacích provozů, možná by si raději zaplatili kurz domácího vaření a do budoucna se podobným zařízením obloukem vyhnuli.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

Do desítek provozoven s hygienou „na štíru" zamířili loni krajští hygienici. Za celý rok dostali celkem 123 podnětů od občanů a na ně se zaměřili.

K tématu Pokud se lidem nezdá kvalita potravin či čistota v restauraci na patřičné úrovni, mohou se obrátit s podnětem na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. Buďto písemně, nebo prostřednictvím webových stránek khsova.cz.

Příslušný formulář, ale i seznam problematických restauraci, bister či pizzerií najdou zájemci právě zde pod hlavičkou Víš, kde jíš?

Podle slov Renaty Brablcové je pro rychlé zajištění kontroly v místě velmi podstatné, aby podnět obsahoval potřebné náležitosti, zejména název a adresu provozovny, jméno, příjmení a adresu, případně další kontakt na autora podnětu.

Stížnosti jsou prošetřovány podle závažnosti, prioritu však má podle slov Renaty Brablcové vždy bezpečnost potravin.

Nejvíce jich řešili v Ostravě (57), Opavě (36) a Karviné (37). Zhruba polovině stížností dali po prošetření za pravdu. Kompletní seznam řešených provozů najdete zde - Víš kde jíš?

Nechutné!

„Občané uváděli například použití prošlých surovin, smyslové změny masa, nekvalitní zeleninu. Druhou skupinu tvořily stížnosti na nedostatečnou úroveň hygieny v konzumační místnosti nebo v hygienickém zázemí provozovny," jmenuje nejčastější a také nejzávažnější prohřešky Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Na kvalitu a bezpečnost potravin i hygienické podmínky ve stravovacích provozech si lidé stěžovali nejčastěji.

Problémy s hygienou

„Nejzávažnější nedostatky jsou vždy ty, které se týkají bezpečnosti potravin, případně výrazných senzorických změn, pro které potravina už není vhodná ke konzumaci. Z takových nálezů lze zmínit například plesnivé potraviny, přítomnost hmyzu nebo larev. V těchto situacích nařizujeme okamžité vyřazení potravin z oběhu a jejich neprodlenou likvidaci, aby se nemohly dostat k zákazníkovi," vysvětlila Renata Brablcová.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

V sedmnácti restauracích a stravovacích provozech byla pochybení dokonce natolik závažná, že je hygienici museli na místě uzavřít.

„Nejčastěji šlo o nahromadění nečistoty v kuchyni i skladovacích prostorech, poruchy přívodu pitné a teplé vody, nedostatek chladicích zařízení a nálezy velkého množství neoznačených nebo prošlých potravin," popisuje důvody hygienička.

A doplňuje, že nejvyšší sankce uložená na místě byla za nedostatky v provozní hygieně a nálezu potravin neznámého původu, a činila 10 tisíc korun.

Autor: Iva Mušálková

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Klimkovický tunel. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
14

Klimkovický tunel uzavřou až v neděli večer

Adrenalin, vodní boj, výkony na plno, ale také výborná zábava, relax, humor a nadsázka. To vše přináší atmosféra závodů dračích lodí v Bohumíně.
12

Tvrdé boje, krásné bubenice, sympatičtí lidé. Dračí lodě na start!

Jakub Petr před turné po Švýcarsku: Jako generálku to nebereme

Čtyři zápasy s kvalitními soupeři v šesti dnech čekají hokejisty Vítkovic během turné po Švýcarsku, kam v pátek brzy ráno ostravská výprava nabrala směr.

Baník myslí na výhru, Kučera nevyloučil změny v sestavě

Není to sice Slavia, ale i Teplice, které už delší čas drží kádr pohromadě, mají obrovskou kvalitu. Druhé domácí vystoupení Baníku Ostrava v rozbíhající se HET lize může být hodně zajímavé. Hrát se začne dnes v 17 hodin.

Pohádkou o pohřbívání zvířátek seznamují děti s koncem života

Kamarádky Ester a Oli nacházejí mrtvého čmeláka a je konec nudě, hledají a pochovávají další tvorečky, zakládají si vlastní „pohřebářskou“ firmu. Smrt se v představení Jany Peřinové a Jordany Blažkové zdá srozumitelnější i těm nejmenším.

Od sbírání toulavých psů ke „čmuchací“ disciplíně

Hledej! a poté Ukaž! Těmito povely diriguje Ivana Kollárová z Proskovic fenky australského ovčáka jménem Ketty a Iris při noseworku. Tedy v současné době nejrychleji se rozvíjejícím psím sportem, který zapouští kořeny i na Ostravsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení