VYBERTE SI REGION

S hygienou měly problémy desítky restaurací, na ostravské si lidé stěžují nejvíc

Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.

1.3.2016 3
SDÍLEJ:

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.Foto: KHS Ostrava

Kdyby měli lidé možnost nahlédnout do zázemí některých restaurací a stravovacích provozů, možná by si raději zaplatili kurz domácího vaření a do budoucna se podobným zařízením obloukem vyhnuli.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

Do desítek provozoven s hygienou „na štíru" zamířili loni krajští hygienici. Za celý rok dostali celkem 123 podnětů od občanů a na ně se zaměřili.

K tématu Pokud se lidem nezdá kvalita potravin či čistota v restauraci na patřičné úrovni, mohou se obrátit s podnětem na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. Buďto písemně, nebo prostřednictvím webových stránek khsova.cz.

Příslušný formulář, ale i seznam problematických restauraci, bister či pizzerií najdou zájemci právě zde pod hlavičkou Víš, kde jíš?

Podle slov Renaty Brablcové je pro rychlé zajištění kontroly v místě velmi podstatné, aby podnět obsahoval potřebné náležitosti, zejména název a adresu provozovny, jméno, příjmení a adresu, případně další kontakt na autora podnětu.

Stížnosti jsou prošetřovány podle závažnosti, prioritu však má podle slov Renaty Brablcové vždy bezpečnost potravin.

Nejvíce jich řešili v Ostravě (57), Opavě (36) a Karviné (37). Zhruba polovině stížností dali po prošetření za pravdu. Kompletní seznam řešených provozů najdete zde - Víš kde jíš?

Nechutné!

„Občané uváděli například použití prošlých surovin, smyslové změny masa, nekvalitní zeleninu. Druhou skupinu tvořily stížnosti na nedostatečnou úroveň hygieny v konzumační místnosti nebo v hygienickém zázemí provozovny," jmenuje nejčastější a také nejzávažnější prohřešky Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Na kvalitu a bezpečnost potravin i hygienické podmínky ve stravovacích provozech si lidé stěžovali nejčastěji.

Problémy s hygienou

„Nejzávažnější nedostatky jsou vždy ty, které se týkají bezpečnosti potravin, případně výrazných senzorických změn, pro které potravina už není vhodná ke konzumaci. Z takových nálezů lze zmínit například plesnivé potraviny, přítomnost hmyzu nebo larev. V těchto situacích nařizujeme okamžité vyřazení potravin z oběhu a jejich neprodlenou likvidaci, aby se nemohly dostat k zákazníkovi," vysvětlila Renata Brablcová.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

V sedmnácti restauracích a stravovacích provozech byla pochybení dokonce natolik závažná, že je hygienici museli na místě uzavřít.

„Nejčastěji šlo o nahromadění nečistoty v kuchyni i skladovacích prostorech, poruchy přívodu pitné a teplé vody, nedostatek chladicích zařízení a nálezy velkého množství neoznačených nebo prošlých potravin," popisuje důvody hygienička.

A doplňuje, že nejvyšší sankce uložená na místě byla za nedostatky v provozní hygieně a nálezu potravin neznámého původu, a činila 10 tisíc korun.

Autor: Iva Mušálková

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ledová plochá dráha se na Větřkovické přehradě, v kopřivnické místní části Lubina, jela naposledy v roce 2012.

NÁVRAT PO 5 LETECH! Hřeby v pneumatikách? Ledová plochá dráha je tady

Fotbalisté Baníku Ostrava na úvod zimní přípravy porazili polský celek Górnik Zabrze. Jednu z branek vstřelil také Carlos De Azevedo.
10

Baník v karvinském exilu zdolal Górnik Zabrze

OSTUDY OSTRAVY: Kdy opraví dálnici? Auta po ní skáčou už devět let!

Víte, proč se „dé jedničce" v Ostravě říká dálnice? Přece proto, že termín opravy zvlněného úseku se odsouvá stále dál a dál. Tímto fórkem se teď baví Ostravané v reakci na neustále oddalovanou nápravu.

Ostravský led jako první otestují Verner s Bělohradským

/3 x VIDEA/ Historický okamžik se blíží, Ostrava se přes víkend začne měnit v hlavní město evropského krasobruslení. Poprvé budou reprezentanti ze čtyřiatřiceti zemí bojovat o tituly šampionů starého kontinentu 25. až 28. ledna v Ostravar Aréně, kde velký sportovní svátek vyvrcholí 29. ledna galaexhibicí těch nejlepších.

Filmová pozvánka ze starých časů

Už pár měsíců je na internetu dostupný film Toulky po Sudetech (Streifzug durchs Sudetenland). Co natočili němečtí filmaři v našem regionu v roce 1940?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies