VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S hygienou měly problémy desítky restaurací, na ostravské si lidé stěžují nejvíc

Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.

1.3.2016 3
SDÍLEJ:

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.Foto: KHS Ostrava

Kdyby měli lidé možnost nahlédnout do zázemí některých restaurací a stravovacích provozů, možná by si raději zaplatili kurz domácího vaření a do budoucna se podobným zařízením obloukem vyhnuli.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

Do desítek provozoven s hygienou „na štíru" zamířili loni krajští hygienici. Za celý rok dostali celkem 123 podnětů od občanů a na ně se zaměřili.

K tématu Pokud se lidem nezdá kvalita potravin či čistota v restauraci na patřičné úrovni, mohou se obrátit s podnětem na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. Buďto písemně, nebo prostřednictvím webových stránek khsova.cz.

Příslušný formulář, ale i seznam problematických restauraci, bister či pizzerií najdou zájemci právě zde pod hlavičkou Víš, kde jíš?

Podle slov Renaty Brablcové je pro rychlé zajištění kontroly v místě velmi podstatné, aby podnět obsahoval potřebné náležitosti, zejména název a adresu provozovny, jméno, příjmení a adresu, případně další kontakt na autora podnětu.

Stížnosti jsou prošetřovány podle závažnosti, prioritu však má podle slov Renaty Brablcové vždy bezpečnost potravin.

Nejvíce jich řešili v Ostravě (57), Opavě (36) a Karviné (37). Zhruba polovině stížností dali po prošetření za pravdu. Kompletní seznam řešených provozů najdete zde - Víš kde jíš?

Nechutné!

„Občané uváděli například použití prošlých surovin, smyslové změny masa, nekvalitní zeleninu. Druhou skupinu tvořily stížnosti na nedostatečnou úroveň hygieny v konzumační místnosti nebo v hygienickém zázemí provozovny," jmenuje nejčastější a také nejzávažnější prohřešky Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Na kvalitu a bezpečnost potravin i hygienické podmínky ve stravovacích provozech si lidé stěžovali nejčastěji.

Problémy s hygienou

„Nejzávažnější nedostatky jsou vždy ty, které se týkají bezpečnosti potravin, případně výrazných senzorických změn, pro které potravina už není vhodná ke konzumaci. Z takových nálezů lze zmínit například plesnivé potraviny, přítomnost hmyzu nebo larev. V těchto situacích nařizujeme okamžité vyřazení potravin z oběhu a jejich neprodlenou likvidaci, aby se nemohly dostat k zákazníkovi," vysvětlila Renata Brablcová.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

V sedmnácti restauracích a stravovacích provozech byla pochybení dokonce natolik závažná, že je hygienici museli na místě uzavřít.

„Nejčastěji šlo o nahromadění nečistoty v kuchyni i skladovacích prostorech, poruchy přívodu pitné a teplé vody, nedostatek chladicích zařízení a nálezy velkého množství neoznačených nebo prošlých potravin," popisuje důvody hygienička.

A doplňuje, že nejvyšší sankce uložená na místě byla za nedostatky v provozní hygieně a nálezu potravin neznámého původu, a činila 10 tisíc korun.

Autor: Iva Mušálková

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Památkově chráněná mozaika ze 70. let minulého století je součástí nového stacionáře psychiatrického oddělení FNO. Díky němu podle primáře Petra Šilhána (na snímku) pacientům umožní lepší a rychlejší zapojení.

Peníze z Norska pomáhají dětem i psychiatrickým pacientům

31. ročník cyklistické Gracie startuje.

Na Gracii se vrací Marianne Vos

Obránce Baníku Martin Sus: Výhry si moc vážíme, hráli jsme zběsile

/ROZHOVOR/ Momentálně má asi z celého kádru Baníku Ostrava nejstabilnější sportovní formu. Záložník nebo pravý obránce Martin Sus měl zásadní podíl na důležité domácí výhře nad Táborskem, ze které měl upřímnou radost.

Nad Ostravou přeletí Gripeny. Město si připomene osvobození od útlaku

Bojové letouny JAS-39 Gripen přeletí v neděli 30. dubna nad moravskoslezskou metropolí. Přibližně v 10 hodin dopoledne protnou nebe nad Komenského sady u příležitosti 72. výročí osvobození Ostravy.

Nápady plály, bouchaly, jiskřily

Speciální cenu poroty získali Vojtěch David, Vojtěch Mohelník a Jan Lukovský z Wichterlova gymnázia za zábavnou formu a šmrnc svého představení Barevný plamen, s nímž se včera na VŠB-TUO zúčastnili soutěže Zlepši si techniku.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies