Petr Guziana, Peter Koliba, Petr Mihálik, Petr Chodura (Toryové) a Petr Gajdušek (KSČM). Pět mužů se stejným křestním jménem, kteří se utkali v souboji o senátní křeslo v okrsku číslo 72 Ostrava-město v prvním kole.

Tři z nich vypadli, mezi nimi i končící senátor Petr Guziana, původně zvolený za ČSSD, letos kandidující znovu za Stranu práv občanů.

Šest procent hlasů ve druhém kole senátních voleb pak rozhodlo o vítězi volebního okrsku 72. Stal se jím gynekolog Peter Koliba, který kandidoval za Hnutí ANO.

Ve finále získal 52,93 procent hlasů a porazil tak kandidáta za ČSSD – porubského místostarostu Petra Mihálika se 47,06 procenty.

On-line rozhovor s vítězem senátních voleb najdete zde

Jedenašedesátiletý Peter Koliba nyní provozuje soukromou gynekologickou praxi ve Vřesině a Ostravě.

V letech 1994 až 2007 působil jako přednosta porodnicko-gynekologické kliniky ostravské fakultní nemocnice. Podílel se mimo jiné i na vzniku Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Je ženatý, otec čtyř dětí. éPodlé svého internetovho profilu je také vášnivým zahrádkářem a myslivcem. Jak uvedl už dříve v on-line rozhovoru Deníku svou lékařskou praxi chce provozovat i nadále.

K urnám přišlo v okrsku 11,79 procent voličů.

Rekord potvrzen – nejnižší volební účast v historii Od roku 1996, kdy vznikla horní komora Parlamentu, volili Češi své senátory již devatenáctkrát. Právě ukončené volby byly jubilejní desáté v řádném termínu. Devětkrát proběhly také senátní doplňovací volby, které se vyhlašují, jestliže některý ze senátorů zemře nebo se vzdá mandátu. Senátní volby tedy patří k nejčastějším ze všech druhů voleb. Jedno však mají společné. Dlouhodobě se potýkají s nezájmem voličů. Jestliže dosud činila průměrná účast ve druhém kole v řádném termínu senátních voleb 24,14 procenta, už nyní je zřejmé, že ty právě skončené tato čísla přepíšou směrem dolů. Letošní volební účast je nejnižší v historii – hlasovalo pouhých 16,69 procent voličů.

Sledovali jsme průběh voleb v regionu

Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin. A zatím to vypadá, že letos padne rekord. Ve volební neúčasti.

Volební okrsek 72 – Ostrava-město zahrnuje kromě ostravských také volební okrsky v řadě obcí na Hlučínsku.

Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava. Tři volební obvody Moravskoslezského kraje, ve kterých lidé rozhodnovali, kdo se stane jejich senátorem. K nim se připojili také obyvatelé některých novojičínských obcí, které patří k volebnímu obvodu Přerov.

*v Karviné proti sobě nastoupili Radek Sušil (ČSSD) a Martin Gebauer (ANO) - zvítězil kandidát ČSSD Radek Sušil
*ve Frýdku-Místku bojovali Jiří Carbol (KDU-ČSL) s Jiřím Hájkem (ČSSD) - zvítězil Jiří Carbol
*v Přerově pak jediná žena Jitka Seitlová (KDU-ČSL a SZ) nastoupila proti ministru dopravy Antonínu Prachařovi - zvítězila Jitka Seitlová

I zdejší obyvatelé měli možnost rozhodnout, který ze dvou kandidátů, postupujících z minulého týdne, nakonec usedne do senátorského křesla a bude hájit jejich zájmy.

Nevolili

„Ne," odpovídá na otázku, zda volil ve druhém kole voleb, šedesátiletý Oldřich Dihel z Kozmic. A přidává vysvětlení. „Volil jsem už minule. Měl jsem jasného kandidáta." A tak namísto toho, aby si to zamířil do místního polyfunkčního domu, kde volební komise úřadují, raději využívá víkendového volna i zpod mraků občas vykukujících slunečních paprsků a uklízí na zahradě. „Je to jako ve Sportce – první tah, druhý tah," komentuje dvoukolový způsob voleb.

Jako by jeho slova předurčila situaci i jinde. Ani v tři kilometry vzdáleném Hlučíně se lidé k urnám nehrnou. „Přišlo jich o hodně méně než v minulém týdnu," potvrzuje předsedkyně volebního okrsku číslo šest Dominika Rogozná. Od pátku zde hlasovaly asi tři desítky voličů. A jak Rogozná dodává, většinou šlo o starší lidi. V tomto volebním okrsku je přitom voličů šest stovek a v minulém týdnu jich k urnám dorazila téměř polovina.

Podobná situace je i v sousedním Děhylově. „Včera kolem třiceti a dneska také kolem třiceti. A lepší už to asi nebude. Jestli jich ještě dorazí do desíti, tak to budeme rádi," popisuje volební účast zapisovatelka zdejší volební komise Pavlína Vitásková. Jak dodává, v Děhylově je 590 voličů. Zatímco v minulém týdnu jich volilo 252, ve druhém kole to vypadá velmi bídně A Pavlína Vitásková může srovnávat. Jako členka volebních komisí se účastnila každých voleb už od roku 1992. „Určitě to budou nejslabší volby," říká.

Situace v Ostravě

Ani v krajském městě však povzbudivější čísla nenajdeme. Jedna z volebních komisí sedí v základní škole Ukrajinská v Porubě. „Dnes nepřišel skoro nikdo. V pátek jsme měli volební účast kolem osmi a půl procent," říká Eva Lanšperková z volebního okrsku 15 034, který čítá 689 voličů. Do konce druhého kola se začínají odpočítávat poslední desítky minut.

Již páteční nezájem voličů potvrdil, že průměrná účast bude velmi nízká.

„Lidé měli velmi malý zájem už v tom prvním kole senátních voleb, účast byla 28,78 procenta. Lidé třeba přišli volit zastupitele, ale senátorům už svůj hlas nedali," řekla Deníku Eva Lanšperková, předsedkyně komise volebního okrsku 15034 v Základní škole Ukrajinská v Porubě.

A právě Poruba patří mezi dohromady 11 ostravských obvodů a okolních obcí, kde lidé senátora volí. Zahrnuty jsou tam dále třeba Čavisov, Dolní a Horní Lhota, Martinov, Plesná, Svinov nebo Pustkovec.

Na seznamu obvodu 72 Ostrava-město jsou zahrnuty také některé přilehlé opavské obce. V seznamu je tak celkem 95 534 voličů. Podle Denisy Přikrylové, zapisovatelky v okrsku 15005 v Základní škole Ludovita Štúra, se volební účast nevyšplhá na více než deset procent.

„Myslím si, že se bude pohybovat v rozmezí od pěti do deseti procent. Lidé ani mnohdy nevědí, že se jedná o druhé kolo voleb do senátu, jen prostě přijdou za každou cenu dát hlas svým kandidátům," uvedla zapisovatelka Přikrylová. Po 19. hodině potvrdila, že volební účast v Porubě dosáhla na pět a půl procenta. Úplně první voličkou v ZŠ Ludovíta Štúra byla volička Eva Vašíčková. „Chci podpořit pana Mihálika z ČSSD, myslím si, že to na radnici dělají moc dobře. Teď mi zvýšili i důchod, takže si můj hlas zaslouží," uvedla žena.