Ostrava Čísla z ostravské pobočky úřadu práce ukazují, že sehnat práci je pro učitele skoro jako výhra v loterii.

„Aktuálně máme v evidenci 127 pedagogických pracovníků. Jejich průměrný věk je 35,5 roku,“ sdělila Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce. Dodala, že nejvíce učitelů bez práce je pro střední školy a konzervatoře.

Pětadvacetiletá Markéta loni dokončila pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. Najít práci na plný úvazek se jí zatím nedaří. „Mám aprobaci na češtinu a výchovu ke zdraví. S žádostí o zaměstnání jsem obešla opravdu hodně škol, ale plný úvazek mi nikde nenabídli, s tím, že spíše propouštějí, než nabírají nové učitele,“ líčí mladá žena.

Samotné školy jsou doslova zahlceny žádostmi o zaměstnání. „Od února mi přišlo asi šedesát životopisů především od čerstvých absolventů. Vyhovět jsem mohl ale pouze dvěma,“ říká Petr Opletal, ředitel Základní školy Jugoslávská v Ostravě-Zábřehu. Dodává, že sehnat práci bude pro pedagogy stále obtížnější, protože ubývá žáků a školy se spíše ruší, než aby se budovaly nové. Řediteli porubského Wichterlova gymnázia Antonínu Balnarovi chodí ročně až dvě stě žádostí o zaměstnání. A to počítá pouze ty, kteří mají odpovídající kvalifikaci.

„Letos jsme například přibírali nového tělocvikáře. Jen na toto místo přišlo pětačtyřicet životopisů,“ řekl Balnar. V posledních dvou letech podle něj přibylo učitelů staršího věku, kteří shánějí práci.

„Dříve šlo hlavně o čerstvé absolventy. V poslední době ale žádají čím dál častěji o práci třeba učitelé s dvaceti lety praxe. Je to hlavně tím, že se řada škol ruší a spojuje,“ míní Balnar.

Nabídek práce pro učitele visí v současnosti na úřadě práce pouze jedenáct. Podle Piskořové je největší zájem o učitele cizích jazyků. „V současné době máme nabídku pro pět učitelů cizích jazyků, čtyři učitele odborných předmětů především na gymnázia a dva učitele pro první stupeň základní školy,“ uvedla Piskořová.

Související článek:Sezonní práce zatím drží nezaměstnanost na uzdě